Uhapšen crnogorski član Pink Pantera

Evropski nalog za hapšenje Drobnjaka izdan je pošto ga je njemački sud osudio na sedam godina i šest mjeseci zatvora za 'oružanu pljačku i krađu' (AFP)

Član “Pink Pantera”, kriminalne grupe specijalizirane za krađu skupocjenog nakita koji je bio u bijegu pošto je osuđen u Njemačkoj, uhapšen je u utorak blizu Pariza, doznaje se u srijedu od izvora bliskog istrazi, prenosi Hina.

Nidžan Drobnjak, rođen u Crnoj Gori, uhapšen je u Charenton le Pontu, predgrađu francuske prijestolnice u akciji pripadnika Brigade za suzbijanje kriminala, dodaje taj izvor.

Evropski nalog za hapšenje izdat je pošto ga je njemački sud osudio na sedam godina i šest mjeseci zatvora za “oružanu pljačku i krađu”, prema tom izvoru.

U utorak navečer je izveden pred sud koji treba odobriti njegovo izručenje Njemačkoj.

Odgovarajući na upit novinara, njemačko Ministarstvo pravosuđa nije moglo potvrditi hoće li Drobnjak biti izručen, ne htijući dati informacije o tom pitanju.

“Ne možemo ništa reći o tome. Kako je postupak u toku, moramo poštovati prava dotičnih osoba”, rekao je glasnogovornik Ministarstva.

Kradljivci nakita

Banda “Pink Panter” koja ima između 100 i 150 članova, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije, poznata je po krađi skupocjenog nakita širom svijeta, pri čemu pokazuje “iznimnu spretnost i hladnokrvnost”, prema policijskom izvoru.

Većina velikih pljački u zadnjih deset godina koje im se stavljaju na teret izvedene su u Dubaiju, Švicarskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Tokiju, Parizu, Saint Tropezu, Njemačkoj i Austriji.

Banda duguje ime engleskim policajcima koji su je tako nazvali nakon pljačke u Londonu 2003. gdje je jedan razbojnik sakrio dijamant u kozmetičku kremu, kao u jednom filmu iz serijala “The Pink Panther”.

Sumnja se da je ova banda u zadnjih deset godina ukrala nakita u vrijednosti 250 miliona eura.

Izvor: Agencije