Oglasi

Uhapšen bivši šef turske vojske

Ismail Haki Karadaji uhapšen zbog navodne uloge u puču kojim je 1997. svrgnut šef tadašnje proislamske vlade.

Bivši načelnik generalštaba turske vojske, general Ismail Haki Karadaji (80), uhapšen je u četvrtak ujutro u Istanbulu zbog navodne uloge u državnom udaru kojim je 1997. svrgnut šef tadašnje proislamske vlade u Turskoj, izvijestili su mediji. On se u četvrtak pojavio pred tužilaštvom.

Bio je načelnik generalštaba od 1994. do 1998, u vrijeme kad je moćna turska vojska posljednji put 1997. godine bila umiješana u državni udar.

Karadaji je odgovarao na pitanja vezano za kampanju kojom je svrgnut premijer Nedžmetin Erbakan čiju je vladu vojska smatrala proislamskom.

Tužilaštvo je u tom predmetu podiglo optužnicu protiv još šest penzionisanih generala.

Udar iz 1997. godine je nazvan "post-modernim" jer vojska nije prigrabila vlast tenkovima i vojnicima već je vlada zamijenjena drugom vladajućom koalicijom, prenio je AP.

Turska vojska, koja je smatrala da je njena dužnost da zaštiti sekularnu tradiciju zemlje prethodno je organizovala još tri puča.

Erdoganovo obećanje

Po dolasku na vlast 2002. godine premijer Redžep Tajip Erdogan obuzdao je vlast generala i obećao da će jednom zauvijek suzbiti utjecaj vojske na politiku.

Sud je u septembru u prvostepenom postupku osudio oko 330 oficira vojske za zavjeru da sruše Erdoganovu vladu 2003. godine a neki su dobili 20 godina zatvora.

Bivši drugi čovjek generalštaba 1997. godine, general Cevik Bir, smatran "mozgom" tog puča, uhapšen je i zatvoren s gotovo dvadesetak drugih bivših vojnih zvaničnika u aprilu 2012.

Oni su optuženi za "pokušaj rušenja vlade i djelomičnog ili potpunog sprečavanja njenog rada".

Nalaze se u zatvoru Sincana, grada na periferiji Ankare gdje je vojska 1997. izvela tenkove na ulice.

Ta demonstracija sile, popraćena ultimatumom, bila je dovoljna da natjera tadašnju vladu na ostavku.

Izvor: Al Jazeera i agencije