Uhapšen bivši savjetnik Radovana Karadžića

Uhapšeni je kontroliran na graničnom prelazu Rača, pri ulasku u BiH, dok se nalazilo u pratnji advokata (kurir.rs)

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u ponedjeljak na graničnom prelazu Rača, između Bosne i Hercegovine i Srbije, uhapsili državljanina Srbije inicijala J. T. (65), kojeg Kantonalni sud Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona UP Sarajev i federalni MUP traže zbog krivičnog djela genocid, uništavanje kulturnih i historijskih spomenika, izjavio je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Radiša Samardžija.

Srna saznaje da je riječ o Jovanu Tintoru, bivšem savjetniku bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ratne zločine.

Upotreba fizičke snage i vezivanje

Samardžija je pojasnio da je uhapšeni kontroliran na graničnom prelazu Rača pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, dok se nalazilo u pratnji advokata.

“U jednom momentu J. T. se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu”, rekao je Samardžija.

Tintor je optužen da je 2012. godine sa dva hica iz pištolja ubio Branka Petrovića i pobjegao sa mjesta ubistva, prenijeli su tada mediji iz Srbije.

Ubistvo se dogodilo ispred kioska brze hrane u Banji Vrujci, nakon svađe. Tintor je pobjegao, a policija je njegov džip našla u okolini Čačka.

Apelacioni sud u Beogradu je 2015. potvrdio presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog tog ubistva.

Izvor: Agencije