Uhapšen bivši ruski ministar

Razlog za pokretanje postupka bili su video-snimci objavljeni na YouTubeu i hiperlinkovi do tih zapisa (EPA)

Bivši ministar u Ruskoj vladi Mihail Abizov koji je uhapšen jučer, izjasnio se kao nedužan.

„Abizov se izjasnio da nije kriv“, saopštio je advokat bivšeg ministra Aleksandar Asnis, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) i druga istražna tijela započet će istragu o Abizovim aktivnostima dok je bio na mjestu ministra.

„Istraga će se fokusirati na činjenicu da je Abizov imao priliku da kontroliše djelatnosti više kompanija i da bi mogao da stoji iza pozajmica od više milijardi koje su prebačene na offshore račune“, rekao je izvor ruske agencije Tass.

Ruska istražna agencija saopštila je danas da je Abizov (46) uhapšen pod optužbom da je osnovao kriminalnu grupu i pronevjerio četiri milijarde rubalja (oko 62 miliona dolara).

Blizak premijeru Medvedevu

On se sumnjiči da je predvodio grupu koja je pronevjerila fondove dvije kompanije za energetiku iz Sibira i novac prebacio na račune stranih banaka.

Abizov je bio član ruske vlade od 2012. do 2018. godine i bio je zadužen da nadgleda informacione tehnologije i napore da se poveća transparentnost vlade.

Inače, on je blizak prijatelj ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i, iako je napustio kabinet prošle godine, radio je kao savjetnik u vladi.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je da je predsjednik bio obaviješten o sumnjama vezanim za Abizova.

Izvor: Agencije