Uhapšen bivši predsjednik Brazila Michel Temer

Temer je nekoliko puta negirao umiješanost u nezakonite radnje (Arhiva)

Bivši predsjednik Brazila Michel Temer uhapšen je u četvrtak u Rio de Janeiru, u okviru istrage o korupciji poznatije pod nazivom “Pranje automobila”, rekao je za agenciju Reuters izvor blizak slučaju.

O hapšenju su izvijestili i lokalni mediji.

Glasnogovornica Tužilaštva u Rio de Janeiru potvrdila je hapšenje, te podvukla da je nalog za njega izdao sudija Marcelo Breitas, zadužen za slučajeve korupcije u kojima se spominju političari i javni zvaničnici.

Temer je nekoliko puta negirao umiješanost u nezakonite radnje.

Bio je predsjednik Brazila od 2016. do 2018, nakon što je njegova prethodnica Dilma Roussef svrgnuta s vlasti.

Optužnica za korupciju i pranje novca

U decembru je objavljeno da je brazilska savezna tužiteljica Raquel Dodge podigla optužnicu protiv Temera zbog korupcije i pranja novca otkrivenih u istrazi o koncesijama za luke.

Temer je pod istragom je zbog navodnog primanja mita u zamjenu za izdavanje odobrenja 2017. da se dvjema lukama produže koncesije do 70 godina.

Temer je 1. januara ove godine prepustio vlast Jairu Bolsonaru nakon što je zabilježio najvišu nepopularnost po isteku mandata obilježenog korupcijskim skandalima.

Tokom istrage “Pranje automobila”, pokrenute prije pet godina, otkriveni su najveći korupcijski skandali u historiji Brazila u vezi s naftnom kompanijom Petrobras.

U okviru te istrage u zatvoru je završio najveći broj političkih ličnosti i šefova velikih kompanija.

Izvor: Agencije