Uhapšen biskup u istrazi o Vatikanskoj banci

Kriminalne sredine su godinama uz pomoć anonimnosti i lažnih identiteta koristile Vatikansku banku za pranje novca (Reuters)

Jedan biskup, jedan pripadnik italijanskih tajnih službi i jedan finansijski posrednik uhapšeni su u petak, u okviru istrage italijanskog pravosuđa o Institutu za vjerska djela (IOR), Vatikanskoj banci, objavili su mediji.

Kako piše Corriere della Sera, uhapšeni biskup je monsinjor Nunzio Scarano, biskup u Salernu, na jugu Italije, prenosi Fena.

Televizija Sky TG-24 je objavila da su tri osobe osumnjičene za prevaru i korupciju, prenosi AFP.

Velika istraga

Hapšenje ove tri osobe je izvedeno u okviru velike istrage koju je italijansko pravosuđe pokrenulo u septembru 2010. godine protiv predsjednika IOR-a Ettorea Gottija Tedeschija i generalnog direktora Paola Ciprijanija zbog pranja novca.

Deseci miliona eura su blokirani u okviru ove istrage, koja je, između ostalog, dovela do smjenjivanja uprave IOR-a.

Tokom niza godina skandali su okaljali reputaciju IOR-a, jer su kriminalne sredine koristile anonimnost ili lažna imena da bi u ovoj banci prali novac.

Posljednjih godina Vatikan je u više navrata pojačao mehanizme kontrole IOR-a, a u srijedu je papa Franjo formirao specijalnu komisiju koja odgovara samo njemu kako bi se kontrolirale aktivnosti IOR-a.

Izvor: Agencije