Ugušio se u koferu na prelasku granice

Svake godine, hiljade migranata rizikuju živote da pokušaju ući u Ceutu i Melillu, jedine granične tačke EU-a sa Afrikom (EPA)

Jedan 27-godišnji Marokanac ugušio se prilikom pokušaja da ilegalno uđe u Španiju skriven u koferu koji je pronađen u prtljažniku automobila, saopćila je policija.

Njegov stariji brat, koji mu je pokušao pomoći da trajektom ilegalno pređe u južni španski grad Almeriju, uhapšen je i optužen za ubistvo iz nehata.

Uhapšeni se automobilom ukrcao na trajekt koji saobraća između Melille, španske teritorije na Sjeveru Afrike, i Almerije, kazao je glasnogovornik policije.

Prilikom vožnje brodom, primijetio je da mu brat ne diše i upozorio je osoblje trajekta.

Članovi posade i radnici hitnih službi u luci u Almeriji uzalud su pokušavali da ožive muškarca.

Slučaj osmogodišnjaka u koferu

Policija je u maju otkrila osmogodišnjeg dječaka iz Obale Slonovače, skrivenog u koferu bez mogućnosti da u njega ulazi zrak, kojeg je nosio pješak na prelasku iz Maroka u Ceutu, drugu špansku teritoriju na sjeveru Afrike.

Slika skenera i prikaz dječaka sklupčanog u koferu bila je šokantni podsjetnik na šta su sve migranti spremni kako bi došli do boljeg života u Europi.

Njegov otac, legalni stanovnik Španije, pokušao je prokrijumčariti dječaka u ovu europsku državu, jer je njegov prihod bio prenizak da traži papire za svoga sina.

Dječaku je, ipak, kasnije dozvoljena privremena dozvola za život u Španiji sa roditeljima.

Svake godine, hiljade migranata rizikuju živote da pokušaju ući u Ceutu i Melillu, koje su jedine granične tačke Europske unije sa Afrikom, kako bi pokušali doći do Europe.

Mnogi od njih se pokušavaju popeti na ogradu visoku sedam metara, koja odvaja španske gradove od Maroka, dok drugi pokušavaju preplivati ili čamcem doći do ovih gradova sa marokanske strane.

Četiri migranta su preminula u nedjelju prilikom pokušaja da preplivaju oko pomorske ograde koja odvaja Ceutu od Maroka, navele su vlasti ove sjevernoafričke države.

Izvor: Agencije