Ugrožena cijela sezona NHL-a

Komesar NHL-a Gary Bettman je rekao da pregovori nisu donijeli rezultate (Reuters)

Sjevernoamerička hokejšaka profesionalna liga NHL objavila je da je razočarana odgovorom predstavnika igrača na njen prijedlog da se na jednak način podijeli 3,2 milijarde dolara prihoda te da se tako okonča lock-out, koji traje već mjesec dana.

Dvije strane su se susrele u četvrtak i razgovarale sat vremena, a komesar NHL-a Gary Bettman je izjavio da nema napretka.

Protuprijedlog igrača na zadnju ponudu NHL-a, iznesen u utorak, pokazuje “jasno da igrači ne govore isti jezik kao mi u vezi s onim što smo im predložili u utorak”, rekao je Bettman.

“Još uvijek gajim nadu da ćemo moći organizirati kompletnu sezonu (82 utakmice po ekipi), ali sam zabrinut s obzirom na to što su nam iznijeli u četvrtak i da stvari ne napreduju”, dodao je Bettman.

Prema bivšem kolektivnom ugovoru, koji je istekao u petak, igrači dobijaju 57 posto prihoda.

NHL je paralizirana od 15. jula.

Zadnji lock-out koji je pogodio NHL doveo je do otkazivanja cijele sezone 2004/2005.

Pošten sporazum

Ranije je NHL otkazala prve dvije sedmice regularne sezone 2012/2013, s obzirom na to da se ne vidi kraj spora u vezi s novim kolektivnim ugovorom između poslodavaca i igrača, što je uzrokovalo lock-out.

Ova odluka utječe na 82 utakmice koliko je planirano da ih se odigra od 11. oktobra i mogla bi dovesti od otkazivanja cijele sezone, kao što je bilo sa sezonom 2004/2005.

“Jako smo razočarani što moramo objaviti ovu vijest. Hokej zaslužuje bolje, navijači zaslužuju bolje i ljudi koji zarađuju od svoje veze s NHL-om zaslužuju bolje”, izjavio je zamjenik glavnog komesara za NHL Bill Daly.

“I dalje ostajemo predani tome da učinimo sve što je u našoj moći i da postignemo sporazum koji će biti pošten prema igračima, ekipama i našim navijačima.”

Izvor: Agencije