Ugovorena saradnja Montenegro Airlinesa i Etihada

Crnogorski avioprijevoznik je u prošloj godini poslovao sa 9,5 miliona eura gubitka (Al Jazeera)

Montenegro Airlines i Etihad Airways potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o strateškoj komercijalnoj saradnji, saopćeno je medijima iz crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika.

Memorandum predstavlja prvi korak u realizaciji strateškog partnerstva između crnogorskog avioprijevoznika i nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je jedan od svjetskih lidera u aviosaobraćaju.

“Sporazumom je predviđeno da Etihad Airways pruži podršku Montenegro Airlinesu u poboljšanju organizacione strukture radi efikasnijeg upravljanja kompanijom, doprinese povećanju obima saobraćaja kroz koordinaciju i organizaciju letova zajedno sa partnerskim kompanijama, kao i da pomogne u optimizaciji flote i njenom efikasnijem angažovanju”, kazali su u Montenegro Airlinesu, prenose crnogorski mediji.

U kompaniji očekuju da će strateška komercijalna saradnja sa Etihad Airwaysom doprinijeti smanjenju troškova i postizanju profitabilnog poslovanja, navodi portal CDM.me.

“Cilj je, takođe, da se poveća broj destinacija koje su dostupne za Montenegro Airlines, ali i da se uveća broj putnika koji će se u Crnu Goru prevoziti nacionalnom aviokompanijom bilo u ljetnoj bilo u zimskoj sezoni, što će značajno ubrzati i unaprijediti razvoj turizma u Crnoj Gori”, naglašavaju u Montenegro Airlinesu.

Veliki gubici

Montenegro Airlines ostaje u stopostotnom vlasništvu države Crne Gore.

Crnogorski avioprijevoznik je u prošloj godini poslovao sa 9,5 miliona eura gubitka, što je rekordan minus kada je riječ o toj kompaniji, navodi portal Tangosix.rs.

U prvih šest mjeseci ove godine minus je 6,5 miliona, a sa minusom od 41 milion s kraja 2013. godine ukupan gubitak preduzeća je 57 miliona eura.

Kompanija je posljednjih sedmica kritizirana i zbog visine mjesečnih primanja zaposlenih. Kako se navodi u crnogorskim medijima, one nisu usklađene sa odredbom Vlade Crne Gore o visini plaća u javnom sektoru.

Izvor: Agencije