Ugovor s Kinom o gradnji pruge Budimpešta – Beograd proglašen tajnim

Željeznička linija za brze vozove omogućit će modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda (EPA)

Mađarski parlament izjasnio se za čuvanje tajnosti detalja finansijskog ugovora sa Kinom o gradnji željezničke veze Budimpešta – Beograd, jer se taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u zemlji, prenosi AFP.

Detalji ugovora moraju da ostanu tajni 10 godina jer bi njihovo “objavljivanje moglo da ugrozi Mađarsku u sprovođenju svoje vanjske politike i svojih trgovinskih interesa”, navodi se u nacrtu zakona.

Mađarska se na taj način želi “zaštititi od nepotrebnog vanjskog uticaja” jer je u pitanju “veći nacionalni interes”.

Željeznička linija za brze vozove omogućit će modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda.

Pruga vrijedna dvije milijarde eura

Prema dogovoru, kineska državna banka Exim finansirat će 85 posto troškova investicije, procijenjene na dvije milijarde eura. Ostatak od 15 posto Mađarska će finansirati vlastitim sredstvima.

Mađarska vlada je ranije navela da je stavljanje oznake tajnosti detalja ugovora neophodno kako bi se dobio zahtjevni zajam od Exima.

Prema zakonu, Mađarska može da otkrije detalje dokumenta o projektovanju, ali prethodno treba da se konsultuje s kineskim vlastima.

Ta investicija je izazvala kritike pošto neki smatraju da Kina na taj način ima mogućnost da se miješa u mađarske poslove i da predstavlja ogroman trošak poreskim obveznicima.

Postoje i sumnje u profitabilnost projekta i rizika od korupcije povezane sa gradnjom mađarskog dijela pruge duge 350 kilometara.

Izvor: Agencije