Ugovor o Brexitu prošao prvi korak u Evropskom parlamentu

Kraljica Elizabeta II odobrila je Zakon o Brexitu (EPA)

Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta u četvrtak se u turobnoj atmosferi očitovao za ratifikaciju ugovora o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, što je prva etapa prije glasanja na plenarnoj sjednici sljedeće sedmice, prenosi Hina.

Nadmoćnom većinom (od 26 zastupnika 23 glasala su za, a tri protiv) parlamentarni odbor dao je odobrenje, koje služi kao preporuka za glasanje predviđeno 29. januara, kada će tekst, koji uređuje način razdruživanja, biti podnesen svim eurozastupnicima.

Bit će to posljednja veća etapa kojom će službeno biti potvrđen izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. januara, nakon više od tri godine teških pregovora i oštrih rasprava.

“Bira se između uređenog i tvrdog Brexita”, rekao je Guy Verhofstadt, izvjestilac za Brexit, podsjećajući na važnost glasanja u parlamentu.

Većina žali zbog ‘odlaska’ Velike Britanije

Većina političkih grupa žalila je zbog britanskog odlaska, osim grupe Identitet i demokratija (krajnja desnica), koja je s odobravanjem dočekala taj “veliki dan”.

“Nije vrijeme za slavlje premda poštujemo suverenu odluku britanskog naroda”, komentirao je predsjednik odbora, Italijan Antonio Tajani (EPP, desni centar).

Od 1. februara “radit ćemo na novom ugovoru između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Tajani. “Ne protiv Ujedinjenog Kraljevstva nego za evropske građane”, najavio je i dodao da će sve institucije EU-a “raditi u odbrani interesa evropskih građana”, prenijela je italijanska agencija ANSA.

Kraljica odobrila zakon

Britanska kraljica Elizabeta II odobrila je Zakon o Brexitu, prema kojem Velika Britanija napušta Evropsku uniju 31. januara, javlja Anadolija.

Zakon, koji je pravni osnov za službeni izlazak Britanije iz EU-a 31. januara, stupio je na snagu uz kraljicino odobrenje. 

Taj pravni akt ranije je prošao kroz donji dom parlamenta, Dom komuna, te je s određenim promjenama vraćen u Dom lordova.

Premijer Boris Johnson otkazao je promjene koristeći se većinom glasova u Domu komuna te je prijedlog zakona vratio u Dom lordova.

Prijelazno razdoblje

Prema sporazumu o Brexitu između Velike Britanije i EU-a, zemlja će zapravo ostati članica unije do 31. decembra, ali neće biti uključena u mehanizme političkih odluka. Tokom tog prijelaznog razdoblja strane će pregovarati o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ako Velika Britanija bude željela produžiti prijelazno razdoblje, morat će podnijeti zahtjev najkasnije u junu. Međutim, Johnsonova vlada oglasila se rekavši da neće zahtijevati produženje te da će, dođe li do dogovora ili ne dođe, odvojiti zemlju od EU-a 31. decembra.

Na referendumu održanom 2016. godine Velika Britanija donijela je odluku o napuštanju EU-a s 52 prema 48 posto.

Izvor: Agencije