Ugljaninov zahtjev izazvao oštre reakcije u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin, traži od Vijeća sigurnosti UN-a da Sandžaku osigura prisustvo međunarodnih snaga za sprečavanje konflikata. Ugljaninov zahtjev naišao je na oštre reakcije zvaničnika Srbije i nevladinih organizacija. Oni taj zahtjev tumače  kao zloupotrebu Bošnjačkog vijeća.

Ugljanin je od OESCE-a, Evropske unije i Vijeća Evrope zatražio da uspostave posebne misije u Sandžaku. 

”Položaj Bošnjaka u ovom dijelu Srbije je neodrživ. Bošnjaci su narod koji živi pod stalnom prijetnjom. Prema njima se najviši državni organi Srbije odnose diskriminatorno i neprijateljski”, navodi se u saopćenju.

Predizborna retorika

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić na tvrdnje iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća odgovara da je politika 90-ih prošlost. On napominje da se Bošnjaci danas osjećaju sigurno u Srbiji, što nije bio slučaj tokom Miloševićeve vladavine.

“Ista matrica kao 90-ih godina, bukvalno kao da je čovek prespavao 25 godina. Ovo pismo nije upućeno SB UN-a niti OEBS-u Washingtonu ili Briselu, ovo pismo je upućeno biračima na Sandžaku, računajući da na taj način može da mobiliše vlastito biračko telo”, kazao je ministar trgovine i turizma u Srbiji Rasim Ljajić.

Predsjednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kaže da Bošnjake prvo treba zaštititi od Ugljanina.

“Ne treba zaboraviti da je taj isti čovek pisao i pozivao NATO pakt da interveniše, govorio o genocidnoj tvorevini državi Srbiji koja maltretira i zloupotrebljava Bošnjake na sve strane. Naravno, dok je šest godina sedeo u Vladi te iste države, nije mu palo na pamet da spomene ni t od terora prema sopstvenom narodu”, kazao je on.

Poslanica u Skupštini Srbije i dugogodišnja aktivistkinja organizacije Urban in, Aida Ćorović, također smatra da oštra retorika ima samo predizbornu svrhu.

“Dakle, ja ne vidim od ove izjave niti od svega onoga što nam sada rade u predizborno vreme i u ove tri nedelje što će izjavljivati uraditi organizovati… Mi kao građani nemamo ništa od toga i mi smo svakoga sve siromašniji i bojim se da će to trajati još dugo”, zaključila je ona.

Sulejman Ugljanin je predsjednik Stranke Demokratske akcije. Predsjednik je Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Od 2008. do 2014. bio je ministar u Vladi Srbije, a obavljao je i dužnost poslanika u državnom parlamentu i gradonačelnika Novog Pazara.

Izvor: Al Jazeera