Ugljanin: Srpska država je za Bošnjake genocidna tvorevina

Sulejman Ugljanin je rukovodio Bošnjačkim nacionalnim vijećem od 2010. do 2014. godine (Anadolija)

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Sulejman Ugljanin rekao je na konferenciji za novinare da “srpska država za Bošnjake u Srbiji predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije”.

Ugljanin je naveo da se spominjanjem “srpske države” vrši diskriminacija nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu, te da se BNV trudi da se ustavnim promjenama Bošnjacima dadne status državotvornog i konstitutivnog naroda u Srbiji, prenosi agencija Tanjug.

Prema njegovim riječima, u ustavnim promjenama “Sandžaku bi trebalo da se obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti”.

Reakcija Nebojše Stefanovića

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović kaže da je izjava Sulejmana Ugljanina “veoma uvrjedljiva, ne samo za Srbe, već i za Bošnjake i sve druge građane Srbije“.

Predsjednik Stranke demokratske akcije je ranije izjavio da “srpska država za Bošnjake u Srbiji predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije”.

„Izjava Sulejmana Ugljanina je ne samo katastrofalna i bedna, već je veoma uvredljiva, ne samo za Srbe, već i za Bošnjake i sve druge građane Republike Srbije. Uveren sam da će državni organi u skladu sa Ustavom i zakonom umeti da reaguju”, istakao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

“U tom kontekstu takođe insistiramo na reviziji Akcionog plana za Poglavlje 24 u okviru pregovora Srbije sa EU-om i manjinskog akcionog plana. To su ključne stvari na kojima mi radimo”, rekao je Ugljanin.

Kako je naveo, o položaju Bošnjaka u Srbiji govorio je “zbog činjenice da su u proteklih 28 godina državni organi Srbije učinili sve što je bilo u njihovoj moći da proteraju Bošnjake sa ovih prostora i da im obesmisle život”.

Zahtjevi od EU-a

U to je, kaže, bila uključena i policija Srbije u vrijeme Slobodana Miloševića, a da se stanje nije promijenilo, optužuje dalje Ugljanin, govori reagovanje srpske policije i ministra nakon događaja 30. septembra u Tutinu, te nereagovanje na postupke Muamera Zukorlića.

Policija je 30. septembra pucala i ubila 22-godišnjeg mladića S. F., koji se, navodno, oglušio o njihove naredbe da se zaustavi, već je automobilom udario u njihovo službeno vozilo, javili su srbijanski mediji. BNV je ranije zatražio odgovornost državnih organa Republike Srbije zbog mladićeve smrti, a Viši sud u Novom Pazaru odredio je pritvor do 30 dana policajcu R. B., koji se sumnjiči za to ubistvo.

Ugljanin je dodao da ga raduje činjenica što će EU sutra objaviti Strategiju za pristupanje zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi.

“Za nas je značajno da vidimo da li će bar neki od naših zahteva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Mi nismo zadovoljni radom kancelarije EU-a u Beogradu i o tome ćemo obavestiti sve zemlje članice EU-a”, rekao je Ugljanin, prenio je Radio Sto plus.

On je rekao da je ključna stvar koja se zamjera vlastima u Srbiji, ali i susjednim državama, nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

Izvor: Agencije