Ugljanin nazvao Anu Brnabić privremenom premijerkom

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Pacollija da posjeti Novi Pazar prošlog vikenda (Arhiva)

Čelnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić, reagirajući na kritike i upozorenja koja mu je uputila zbog poziva šefu kosovske diplomacije u Novi Pazar, da ona nije njegova premijerka, a državne organe i dužnosnike Srbije nazvao “privremenim”.

Ugljanin je odbacio primjedbu premijerke Brnabić kako je pozivom ministru vanjskih poslova Kosova Behgjetu Pacolliju da posjeti Novi Pazar izašao iz okvira nadležnosti Vijeća kojem je na čelu. Uzvratio je službenom Beogradu da su i šef države Aleksandar Vučić i drugi dužnosnici samo “privremeni” predstavnici vlasti Srbije dok se ne završe pregovori s Kosovom.

Čelnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bivši ministar bez porfelja u srbijanskoj vladi ocijenio je da su “svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima”, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Beograd ‘širi dezinformacije’

Vlada Srbije nije odobrila Pacolliju da, na poziv Ugljanina, posjeti Novi Pazar, ustvrdivši kako je protivno zakonu da se predstavnici tijela nacionalnih manjina bave politikom.

Ugljanin, pak, tvrdi da je poziv upućen sukladno zakonu o pravima i slobodama nacionalnih manjina, a premijerku Brnabić i njezine kolege iz vlade optužio da “šire dezinformacije”.

Zatražio je ispriku premijerke, poručivši joj kako je Bošnjačko nacionalno vijeće “najviše političko i predstavničko tijelo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori”, izabrano demokratski i na isti način kao državni dužnosnici.

Istaknuvši kako Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, Ugljanin je poručio  da Ana Brnabić “nije bošnjački premijer” niti su to drugi srbijanski dužnosnici, prenosi RTS.

“Niti Vučić, niti [Ivica] Dačić, niti [Aleksandar] Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Srbije, kao što je Bošnjačko nacionalno vijeće privremeni organ Bošnjaka dok se riješi status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos”, ocijenio je Ugljanin.

Oštre poruke Brnabić i Vulina

Pozvao je Europsku uniju, OSCE, Ujedinjene narode i Vijeće sigurnosti UN da hitno razmotre “izrečene prijetnje i realne opasnosti po Bošnjake”, navodi RTS.

Prošlotjedni poziv Pacolliju da bude na skupu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru potaknuo je burne reakcije na srbijanskoj političkoj sceni.

Vlada je i službeno zaustavila Pacollijev dolazak na teritorij Srbije u svojstvu dužnosnika vlasti u Prištini.

Premijerka Brnabić je upozorila čelnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se kao predstavnici i dužnosnici tijela nacionalne manjine, po zakonu, ne mogu baviti politikom.

Istovremeno, ministar obrane Aleksandar Vulin poručio je kako boravak Pacollija, “kao ministra inostranih poslova takozvanog Kosova” nije predviđen Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine kojom je okončan kosovski sukob.

Izvor: Agencije