Ugašen požar u tvornici Energoinvesta

Nema informacija o povrijeđenima, niti o uzroku požara (Al Jazeera)

Brojne vatrogasne ekipe uspjele su se izboriti s velikim požarom koji je zahvatio bivšu Energoinvestovu tvornicu u Istočnom Sarajevu.

Vatra je navodno buknula još u prijepodnevnim satima u subotu, iz neutvrđenih razloga, ali je nisu odmah uspjeli smiriti te se proširila.

Dim se uzdizao iznad jedne hale čiji je krov počeo da gori u subotu, a vatrogasci kažu kako su spriječili širenje vatre na upravnu zgradu.

Nepoznat uzrok

Uzrok požara, kažu odgovorni, još nije poznat.

Prema riječima zapovjednika Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, Njegoša Vukadina “teško je bilo požar staviti pod kontrolu jer se radilo o 300-400 kvadrata krova koji je jako visok”.

“Ne mogu govoriti o uzrocima. Ono što mi vidimo, čujemo, mi te podatke predajemo. Ako nađemo neke elemente koje mogu ukazati na uzroke, mi to predajemo ljudima koji su odgovorni da izvrše uviđaje, a to je inspekcija za eksplozije i požare ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je Vukadin u telefonskoj izjavi Al Jazeeri.

Upozorenje stanovništvu da ostane u kućama

U pomoć vatrogascima iz Istočnog Sarajeva, priskočili su i njihove kolege iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, te vatrogasci dobrovoljci.

Ljubiša Ćosić, načelnik općine Istočno Novo Sarajevo, na čijem području se nalazi bivša tvornica “Energoinvest – Rasklopna oprema”, pozvao je prethodno stanovnike obližnjih kuća da ne izlaze van zbog jakog dima i posljedica koje može izazvati.

Nema podataka o ozlijeđenima.

Izvor: Al Jazeera i agencije