Ugašen najveći servis za razmjenu bitcoina

Najveći servis za trgovinu i razmjenu virtuelne valute bitcoin MT Gox – prestao je s radom. Zbog, kako navode, sumnjivih aktivnosti vezanih za tehničko funkcioniranje, kompanija je obustavila trgovinu te hiljadama korisnika onemogućila preuzimanje novca. Dva korisnika stala su ispred zgrade kompanije u znak protesta.

Kolin Burges i njegov prijatelj iz Engleske došli su do Tokija u nadi da će dobiti pojedine odgovore. Jeste li solventni i gdje je naš novac – glavna su pitanja koja većina vlasnika bitcoina postavlja servisu za njihovu trgovinu, kompaniji MT Gox.

Kompanija je trgovinu obustavila sredinom februara, zbog navodnih tehničkih grešaka. Tako je gotovo 300.000 Kolinovih dolara ostalo zarobljeno u sistemu.

Zajednička izjava konkurenata

“Došao sam ovdje jer je moj novac blokiran. Nisu odgovorili na moje upite, kao ni na upite drugih klijenata. Jedino šta mi je preostalo jest da dođem ovdje i suočim se s direktorom”, kaže Kolin Burges, trgovac virtuelnom valutom.

Bitcoin servisi, poput MT Goxa, omogućavaju vlasnicima virtuelne valute da je zamijene u dolare ili druge valute. Osim japanske kompanije, ovim tržištem dominira još šest ovakvih servisa. Svi su objavili zajedničku izjavu kojom se ograđuju od postupaka japanskog konkurenta, čiji je direktor, sada već bivši, prošle godine govorio o rizicima investiranja u bitcoin.

“Bitcoin spada u investicije visokog rizika. Ako kupite bitcoin, imajte na umu da njegova vrijednost može biti svedena na nulu odmah narednog dana. Za sada se to ne bi trebalo desiti, ali uvijek postoji šansa za to. Nema garancija, ne postoji nikakva vrsta osiguranja koja bi vrijednost bitcoina držala visokom, osim visoke potražnje koju bilježimo. Ali, to je i dalje investicija visokog rizika”, rekao je lani Mark Karpeles, bivši direktor servisa MT Gox.

Uz nedavne hakerske napade, pokazalo se da je bitcoin podložan i tehničkim problemima, zbog čega se sve više iskusnih investitora udaljava od virtuelne valute. Kolin Burges je tu lekciju naučio na teži način.

Izvor: Al Jazeera