Uganda visoko na listi poželjnih zemalja

Prema izvještaju UN-a, do 2030. godine – južna hemisfera postaće dom za 80 posto srednje klase u svijetu.

Uganda visoko kotira na listi poželjnih zemalja. Ekonomija stabilno raste u posljednjih 20 godina. Iz Kampale izvještava Malcom Webb.

Ovaj grad su prije više od stotinu godina osnovali britanski kolonijalisti. Planirali su ga za pola miliona ljudi.

Danas glavni grad Ugande – Kampala, ima gotovo dva miliona stanovnika. A to podrazumijeva i velike saobraćajne gužve. Na zahtjeve rastuće srednje klase, Vlada ne može da odgovori.

I pored toga, snažan rast je vidljiv u građevinskom bumu. Tržište nekretnina kao da bez problema upija nove tržne centre i poslovne zgrade. I cijene nekretnina su u porastu.

Veliki toranj biće jedan od osam tornjeva koji čine najveći maloprodajni i poslovni kompleks u istočnoj Africi. 

U tržnom centru,  koji se ne razlikuje od sličnih objekata u Sjedinjenim Državama i Evropi, možete da kupite gotovo sve – mobitele iz Koreje, šampone iz Nemačke, kineske posude. No, samo mala grupa – iako u snažnom porastu – takozvana srednja klasa može sebi da priušti kupovinu na ovakvim mjestima.

Korupcija nagriza ekonomiju

Dr Ezra Suruma, savjetnik predsjednika, kaže kako je ekonomija uglavnom stabilna, ali da rast usporava, najviše zbog korupcije. 

“Trenutno imamo nekih poteškoća zbog smanjenja pomoći zbog navodnih malverzacija. Iskusili smo rezove, Vlada je morala smanjiti troškove.”

Zaobilaznica je otvorena prije četiri godine, čime je olakšan saobraćaj u samom centru.

Vlada je namjeravala da je proširi, ali je potreban donatorski novac. Međunarodni monetarni fond smatra da rast Ugande može da se ubrza, ali je nužno da se političari pozabave korupcijom. A to zasigurno nije jednostavan zadatak.

Izvor: Al Jazeera