UEFA uvodi novo takmičenje – Ligu nacija

Liga nacija mogla bi krenuti poslije Svjetskog prvenstva 2018. godine (EPA)

Europska nogometna asocijacija UEFA planira na svom kongresu, koji počinje u četvrtak u Astani, najaviti uvođenje novog natjecanja koje bi se zvalo Liga nacija i obuhvaćalo nogometne reprezentacije te strože sankcije protiv namještanja utakmica.

Iako sve pojedinosti još nisu poznate, Liga nacija će zamijeniti prijateljske utakmice i tako postati treće veliko međunarodno natjecanje za europske reprezentacije nakon Svjetskog i Europskog prvenstva.

Projekt predviđa da reprezentacije budu raspoređene u tri ili četiri divizije, vjerojatno prema plasmanu na FIFA-inoj ljestvici, s mogućnošću napredovanja ili ispadanja.

Natjecanje bi se održavalo svake druge neparne godine u terminima zakazanim za prijateljske utakmice, a vrhunac bi bio turnir najbolje četvorice – „final four“, koji će obuhvatiti dva polufinala i finale na neutralnom terenu.

To natjecanje ne bi mijenjalo dosadašnji format kvalifikacija za Europsko i Svjetsko prvenstvo, ali bi, prema prijedlogu, sudionici završnog turnira išli izravno na velika natjecanja, čime bi bilo ukinuto doigravanje.

Liga bi mogla krenuti poslije Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Novi međunarodni kalendar

Glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino je na tiskovnoj konferenciji najavio kako će predsjednik europske krovne nogometne organizacije Michel Platini prijedlog o Ligi nacija iznijeti na kongresu u Astani te da će tada biti objelodanjeni i svi ostali detalji.

„Ono što je pokrenulo cijelu raspravu jeste želja da uspostavimo novi međunarodni kalendar. Također, želimo dati bolju strukturu terminima kada se igraju prijateljske utakmice. Postoje neke zemlje s kojima svi žele igrati, dok se druge bore naći suparnika. Zato smo smislili Ligu nacija koja će biti predstavljena na kongresu u četvrtak“, najavio je Infantino.

Također, malo više je rekao o prijedlozima UEFA-e za borbu protiv namještanja utakmica. Za sada je na 32.000 utakmica, koliko su ih tijekom godine pratili promatrači UEFA-e, prijavljeno svega 0,7 posto slučajeva namještanja.

„To je još 0,7 previše. Dojava ne znači da je neka utakmica namještena, ali nam ukazuje na to da se događa nešto neuobičajeno“, dodao je Infantino.

„Postoje mnogi aspekti toga i tražimo načine da uskladimo sankcije diljem Europe što je moguće više sa doživotnim zabranama i bez ograničenja za takve zabrane. Želimo stroge i oštre sankcije u svakoj zemlji vezano uz doživotne zabrane. Kriminalci će uvijek pokušati biti korak ispred, ali vjerujemo kako se namještanja smanjuju već s ovim mjerama koje imamo, poput sustava za otkrivanje kladioničarskih prijevara“, zaključio je Gianni Infantino.

Izvor: Agencije