UEFA: Sve utakmice odgođene do daljnjeg

Sve utakmice odgađaju se do daljnjeg, bez preciziranja novih termina (EPA)

Unija evropskih nogometnih saveza (UEFA) odlučila je da sve utakmice budu odgođene do daljnjeg, bez preciziranja novih termina.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se završnica Lige prvaka i Lige Evrope igrati u julu i augustu, a baraž za Euro u drugoj polovini godine.

“Nakon današnje videokonferencije s generalnim sekretarima svih 55 nacionalnih saveza učlanjenih u UEFA-u i preporuka koje su navele radne grupe formirane 17. marta, Izvršni odbor UEFA-e donio je niz odluka, suočen, naravno, s pandemijom bolesti COVID-19, zbog koje je stao i nogomet i svijet”, navodi se u saopćenju koje prenosi Tanjug.

Kad je riječ o takmičenjima:

– utakmice svih reprezentacija (žene i muškarci) koje su zakazane za juni 2020. odgađaju se do daljnjeg; to se odnosi i na utakmice baraža za Euro 2020, kao i kvalifikacije za Euro 2021. za žene;

– sve ostale takmičarske utakmice UEFA, uključujući i centralizirane međunarodne prijateljske utakmice, i dalje se odgađaju do daljnjeg;

– takmičenja omladinskih reprezentacija;

– finala Lige prvaka UEFA u futsalu zakazana za april 2020. odgađaju se do daljnjeg;

– rokovi u vezi sa svim klupskim takmičenjima UEFA-e za sezonu 2020/21. odgađaju se do daljnjeg, posebno u vezi s postupkom prijema i registracije igrača; UEFA će pravovremeno odrediti nove rokove.

Licenciranje i finansijski fer-plej

Izvršni odbor još je jednom naglasio apsolutnu posvećenost licenciranju klubova i finansijskom fer-pleju i složio se da trenutne vanredne okolnosti zahtijevaju poseban tretman da bi se olakšao rad učlanjenih saveza i klubova.

Odbor podržava prijedlog da se učlanjenim savezima pruži više vremena da završe postupak licenciranja klubova dok ne bude redefiniran postupak prijema za sljedeću sezonu klupskih takmičenja UEFA-e.

Zbog rastuće nesigurnosti, koja je nastala kao posljedica vanrednih događaja, Izvršni odbor odlučio je i suspendirati odredbe za licenciranje klubova koje se odnose na pripremu i procjenu budućih finansijskih informacija klubova.

Odluka važi isključivo za učešće u klupskim takmičenjima UEFA-e u sezoni 2020/21.

Izvor: Agencije