UEFA predstavila novi format klupskih takmičenja

Nova struktura klupskih takmičenja osigurat će da najmanje 34 saveza budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više takmičenja (Arhiva)

Europska nogometna federacija (UEFA) cirkularnim je pismom zemljama članicama predstavila strukturu, format, kalendar i komercijalni koncept ciklusa svojih klupskih natjecanja u razdoblju od 2021. do 2024., objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS), a prenosi Hina.

Uvodi se novo natjecanje – Konferencijska liga, a broj klubova u Europskoj ligi bit će smanjen sa 48 na 32. Format Europske lige, baš kao i Konferencijske, bit će isti kao i format Lige prvaka, s osam skupina po četiri momčadi, nakon čega slijede osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Prije osmine finala igrat će se dodatno kolo doigravanja u kojem će drugoplasirane momčadi iz skupine igrati protiv trećeplasiranih momčadi iz skupina Lige prvaka. Pobjednici tog dodatnog kola nastavit će natjecanje u osmini finala Europske lige.

Pobjednici Europske lige automatski će se kvalificirati u grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone.

Načela ždrijeba za posljednje pretkolo Europske lige jamčit će da četiri nacionalna prvaka igraju protiv četiri druga nacionalna prvaka kako bi se osiguralo da se minimalno četiri prvaka kvalificiraju kroz doigravanje.

Uvode i Konferencijsku ligu

Format Konferencijske lige, koja se, također, uvodi, slijedit će format Lige prvaka i Europske lige. Nakon grupne faze uslijedit će faza ispadanja (osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale).

Nova struktura klupskih natjecanja osigurat će da najmanje 34 nacionalna saveza UEFA-e budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više natjecanja.

Bit će minimalno 14 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Lige prvaka, između osam i 11 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Europske lige te između devet i 12 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Konferencijske lige. Sve zemlje članice imat će pristup svim trima klupskim natjecanjima te će sve kvote saveza ostati nepromijenjene.

Novi termini odigravanja utakmica

Kalendar ciklusa od 2021. do 2024. u načelu će biti temeljen na postojećem kalendaru klupskih natjecanja. Međutim, konačna odluka o datumima finala Europske i Konferencijske lige bit će pravodobno objavljena.

Mnoge momčadi i nacionalni savezi počet će europsko putovanje kasnije nego što je to sada slučaj.

Postojat će dva termina odigravanja utakmica utorkom, srijedom i četvrtkom: 18:45 (više ne u 18:55) i 21:00.

Utorak i srijeda bit će uobičajeno rezervirani za Ligu prvaka.

Europska i Konferencijska liga igrat će se četvrtkom, a utakmice dva natjecanja u načelu će biti jednako podijeljene na dva utvrđena termina.

Dodatni termin bit će otvoren u 16:30 za utakmice Europske i Konferencijske lige koje se igraju u udaljenim vremenskim zonama.

Izvor: Agencije