UEFA: Nogomet je jedno od najsigurnijih okruženja

Od 5. augusta do 15. oktobra je odigrano 526 utakmica u deset UEFA-inih takmičenja (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) je od 5. augusta do 15. oktobra obavila 61.859 testova na COVID-19, a samo 340 testova, što je 0,55 posto, bilo je pozitivno, što nogomet čini jednim od najsigurnijih okruženja na svijetu, objavila je krovna nogometna organizacija Starog kontinenta.

U tom razdoblju je odigrano 526 utakmica u deset UEFA-inih takmičenja (Liga prvaka, Liga Evropea, Liga prvaka za žene, juniorska Liga prvaka, Superkup, Futsal Liga prvaka, Liga nacija, doigravanje za Euro 2020, U-21 i kvalifikacije za EURO za žene), a samo 3,0 posto utakmica je otkazano zbog korona virusa, prenosi Hina.

“Protokol koji smo uspostavili robustan je i osigurava sigurnost svih uključenih, čak i u ovim teškim vremenima kada pandemija napreduje širom kontinenta”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Takmičenja po planu

“To nam daje samopouzdanje da će se naša takmičenja igrati kako je planirano”, dodao je.

Kazao je kako je protokol za povratak u igru ​​učinio profesionalni nogomet jednim od najsigurnijih okruženja na svijetu.

“Nevjerovatno je postignuće uspjeti odigrati više od 97 posto utakmica prema rasporedu”, istaknuo je Čeferin.

Iz UEFA-e su naglasili kako je u prosjeku bilo 53,9 testova po ekipi po utakmici, a manje od polovine pozitivnih rezultata bilo je kod igrača, dok se druga polovina odnosila na ostale članove delegacija timova i službenih lica na utakmicama.

Izvor: Agencije