UEFA Liga nacija: Sve o novom takmičenju

Rapored po grupama (UEFA)

Liga nacija je novo takmičenje Evropske nogometne asocijacije, koje je zamišljeno kao zamjena za veliki dio prijateljskih utakmica, a reprezentacijama će omogućiti okršaje u kojima će igrati protiv podjednako jakih ekipa.

Prvo izdanje igra se od septembra do novembra 2018. godine.

U novom takmičenju učestvuje ukupno 55 reprezentacija, koje su podijeljenje u četiri  grupe (nazvanih “Lige”) po snazi, odnosno prema koeficijentima sa UEFA-ine rang liste.

U ligama A i B nalazi se po 12 reprezentacija, u ligi C 15 reptezentacija, a preostalih 16 selekcija je u ligi D.

Završni turnir 2019. godine

Svaka od te četiri lige podijeljena je na četiri grupe.

Reprezentacije u grupama igraju protiv svih protivnika kod kuće i u gostima.

Svaka reprezentacija u ligama A, B i C će odigrati po četiri utakmice kroz šest kola takmičenja u jesen 2018. godine.

U Ligi D, s obzirom na to da će biti po četiri reprezentacije u grupi, svaka ekipa odigrat će po šest utakmica.

Pobjednici grupa u ligama B, C i D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama A, B i C ispasti u niži rang.

Četiri pobjednika grupe u Ligi A igrat će završni turnir, koji će biti održan u junu 2019. godine, te će se tako dobiti ukupni pobjednik takmičenja.

Kako utječe na kvalifikacije za EURO 2020

Za Evropsko prvenstvo 2020. godine, čije kvalifikacije počinju u martu iduće godine, nijedna reprezentacija neće imati direktan plasman kao domaćin, jer će 13 zemalja ugostiti EURO.

Temeljni princip UEFA-inih kvalifikacija za EURO ostaje isti – bit će deset grupa po pet i šest reprezentacija, iz kojih će po dvije prvoplasirane izboriti direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Tako će se saznati 20 od 24 reprezentacija koje će nastupiti na EURO-u.

Preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom, u kojem će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija, koji bi trebao biti održan u martu 2020. godine.

Tako će se pružiti reprezentacijama još jedna prilika da se kvalificiraju za EURO.

To znači da će uz završnicu Lige nacija u kojoj sudjeluju reprezentacije Lige A (juni 2019) biti i četiri play-offa sa sličnim formatom (mart 2020).

Pobjednici grupa svih liga će igrati u polufinalima play-offa.

Ako je pobjednik grupe osigurao sudjelovanje na EURO-u redovnim kvalifikacijama, tada će drugoplasirana reprezentacija te grupe igrati u polufinalu.

Ako manje od četiri reprezentacije u jednoj ligi nisu osigurale sudjelovanje na prvenstvu, onda se ta slobodna mjesta dodjeljuju reprezentacijama iz niže lige.

Pobjednici polufinalnih utakmica igraju finale play-offa, a četiri pobjednika tih finalnih utakmica svake lige osiguravaju sudjelovanje na Evropskom prvenstvu, uz ostalih 20 reprezentacija.

Teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A kvalificiraju za EURO, što bi značilo da se dodatna četiri mjesta u play-offu prebacuju u Ligu B.

Raspored utakmica grupne faze možete pogledati ovdje.

Izvor: UEFA i agencije