UEFA kaznila Pjanića, ne igra protiv Finske i Italije

Nogometni/Fudbalski savez BiH će podnijeti žalbu UEFA-i i tražiti da se kazna Miralemu Pjaniću ublaži (EPA)

Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Miralem Pjanić kažnjen je zabranom nastupa u dvije utakmice zbog crvenog kartona u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Grčke.

Odluka Disciplinske komisije Evropske nogomete asocijacije – UEFA stigla je u petak u Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, koji je zatražio dostavljanje obrazloženja odluke kako bi se mogla pripremiti žalba, saopćeno je iz Saveza, prenose agencije.

Robert Prosinečki, selektor “Zmajeva”, razočaran je odlukom Disciplinske komisije UEFA-e.

“Žalosno! Pjanića kazniti sa dvije utakmice, a uvjeren sam i danas da onaj start nije uopće bio za crveni karton. Nije imao namjeru startati na protivnika. To nije uredu”, rekao je on za agenciju Anadolija.

“Vjerujem da će, nakon naše žalbe, UEFA ublažiti kaznu, da ćemo Pjanića imati za utakmicu s Italijom. Nije zaslužio da propusti meč u ‘svom’ Torinu”, istakao je Prosinečki, aludirajući na činjenicu kako je ovaj bh. nogometaš važan dio tima italijanskog višestrukog prvaka Juventusa iz Torina.

Žalba nakon objašnjenja

Prema prvostepenoj odluci Disciplinske komisije UEFA-e, radi direktnog crvenog kartona koji je dobio u meču protiv Grčke u Zenici (2:2), Pjanić propušta utakmice trećeg i četvrtog kola Grupe J kvalifikacije za EURO 2020.

Riječ je o gostujućim mečevima protiv Finske 8. juna u Tampereu i tri dana kasnije protiv Italije u Torinu.

Kako je za Anadoliju potvrdio Darko Ljubojević iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon objašnjenja odluke, Savez će podnijeti žalbu UEFA-i i tražiti da se Pjanićeva kazna ublaži, jer “nije imao namjeru da napravi prekršaj i oštro startuje na igrača Grčke”.

Bosna i Hercegovina je u prva dva kola kvalifikacija za EURO 2020 osvojila četiri boda, pobijedivši Armeniju u Sarajevu (2:1) i remiziravši sa Grčkom u Zenici (2:2).

U Grupi J trenutno vodi Italija s maksimalnih šest bodova, Grčka i Bosna i Hercegovina imaju po četiri, Finska tri, dok su Armenija i Lihtenštajn bez bodova.

Izvor: Agencije