UEFA izbacila Milan iz evropskih takmičenja

Trakavica oko Milana traje više od godinu dana nakon što je prošle godine klub preuzeo kineski konzorcij kojem ga je Silvio Berlusconi prodao za 740 miliona eura (AP)

Slavni italijanski klub AC Milan izbačen je iz evropskih takmičenja na godinu dana, odlučila je Evropska nogometna asocijacija UEFA, a razlog su kršenja pravila financijskog fair-playa, prenose agencije.

„Rossoneri“ su kroz prvenstvo izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope slijedeće sezone, ali ih je UEFA izbacila zbog pravila u kojem se navodi kako svaki evropski klub koji troši više od ukupnog prihoda mora snositi sankcije, među kojima je i izbacivanje iz međunarodnih takmičenja.

Trakavica oko Milana traje više od godinu dana nakon što je prošle godine klub preuzeo kineski konzorcij kojem ga je Silvio Berlusconi prodao za 740 miliona eura.

Prošlog ljeta Milan je na pojačanja potrošio više od 200 miliona eura.

Atalanta, Fiorentina…

Današnja odluka UEFA-e je najrigoroznija ikad prema jednom od klubova iz lige Petice.

Umjesto Milana mjesto u grupnoj fazi Lige Evrope zauzet će Atalanta, dok bi mjesto u kvalifikacijama trebala dobiti Fiorentina, tim koji nije izborio mjesto na međunarodnoj sceni iz Serie A.

Pored toga, Milan će i za sezoni 2019/2020 biti pod lupom UEFA-e ako izbori plasman u Evropu i tada će također biti posebno razmatran.

Sedmostruki prvak Evrope ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Izvor: Agencije