UEFA istražuje proslavu gola turskih reprezentativaca

Turska, Nogomet, Reprezentacija
UEFA je ranije saopćila da će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih reprezentativaca kojom su izrazili podršku turskoj ofanzivi protiv kurdskih snaga u Siriji (EPA)

UEFA će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih nogometnih reprezentativaca u pobjedi 1:0 nad Albanijom u kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2020 kojom su izrazili potporu turskoj ofanzivi protiv kurdskih snaga SDF-a u Siriji što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u nogomet, javljaju strane novinske agencije, prenosi Hina.

UEFA-ina pravila zabranjuju upotrebu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke.

“Nisam vidio taj pozdrav koji bi se mogao smatrati provokacijom (…), ali sigurno ćemo provjeriti”, izjavio je glasnogovornik UEFA-e Philip Townsend.

Turska je u Istanbulu na stadionu Fenerbahce Ulker sa 1:0 pobijedila Albaniju, a turski su nogometaši nakon odlučujućeg pogotka Cenka Tosuna u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.

‘Posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima’

Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda “posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima”.

Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu protiv kurdskih snaga SDF-a u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke trupe s tursko-sirijske granice.

Ofanziva je izazvala oštre reakcije u mnogim evropskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.

Izvor: Agencije