Udvostručen broj ovisnika u izraelskoj vojsci

Muhammed Allan je advokat i jedan od mlađih vođa palestinske grupe Islami Jihad (EPA)

Piše: Wadih Awawdeh

HAIFA- Otkriveni su podaci da se u Izraelu, tokom 2014. godine, povećao broj izraelskih vojnika optuženih za upotrebu droge i to za 50 posto, dok službene brojke potvrđuju da je nedavna agresija na Gazu dovela do širenja ove pojave.

Izraelsko vojno rukovodstvo upozorava na opasnost ovakve pojave po sigurnost vojnika i njihovu spremnost.

Prema podacima vojnog tužitelja, tokom 2014. godine, podnesene su tužbe protiv 800 vojnika zbog umiješanosti u slučajeve upotrebe droge, za razliku od 2013. godine kada je broj takvih slučajeva iznosio 390.

Izvještaj glavnog tužitelja upozorava da upotreba droge u vojsci postaje sve učestalija pojava te da u njihovim redovima postoji sve veći broj ovisnika, što predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju.

Pritisak i napetost

U izvještaju se navodi i priznanje izraelskih vojnika da su tokom rata na Gazu konzumirali narkotike kako bi se rasteretili pritiska i napetosti.

Glavni tužilac u svom izvještaju navodi kako je jedan od pripadnika brigade Golani redovno uzimao drogu kada bi osjećao napetost tokom obavljanja noćne straže u vojnoj bazi za vrijeme ofanzive „Zaštitni rub“ u Gazi.

Dalje se navodi: „Kada je na kraju smjene došao drugi vojnik da preuzme stražu, zatekao ga je u veoma lošem stanju. Pobjegao je sa svog položaja, a zatim počeo galamiti, psovati i ispaljivati metke nasumice. Vojnici susjedne vojne baze probudili su se u panici jer su pomislili da su ih napali Palestinci.“

Komandanti vojne baze uspjeli su obuzdati vojnika prije nego je uhapšen i prebačen na psihološko liječenje. Izvještaj o cijelom slučaju predat je načelniku generalštaba, gdje se upozorava na mogućnost ponavljanja ovakvog incidenta, koji je mogao dovesti do katastrofalnih posljedica. Također je upućen i apel da se ovisnicima povećaju kazne.

U izvještaju glavnog tužitelja navodi se i priznanje jednog vojnika koji kaže da je vidio desetine svojih kolega kako konzumiraju drogu vrste „Nice Guy“ s namjerom da prevaziđu veliki psihološki pritisak koji ih je u potpunosti savladao tokom borbi u Gazi.

U izvještaju također stoji da su „vojnici većinom postali ovisnici o drogama nakon rata jer su se suočavali sa psihološkim problemima, prolazili su kroz stanje šoka i nisu se mogli izboriti sa osjećajem pritiska.“

Iz izvještaja se zaključuje da ovaj problem nije zaobišao ni žene vojnike. Tako jedna od pripadnica izraelskih vojnih snaga priznaje da se odvikla od droge „Nice Guy“ nakon što je provela mjesec u vojnom zatvoru.

U nastavku stoji: „Ovu vrstu droge također su konzumirali i borci koji su išli u akcije. Pred sami ulaz u vojnu bazu na Zapadnoj obali dolazila su taksi vozila, donoseći određene količine droge Nice Guy.“

U pojašnjenju stoji kako su neki vojnici dolazili do ovih droga s ciljem da ih preprodaju, a uzimali su ih stražari u bazama, zatim vojnici unutar tunela i na kontrolnim punktovima i barijerama.

Nesanica i halucinacije 

U izvještaju se navode i neke od nuspojava konzumiranja droge Nice Guy koja  izaziva nagon na smijeh, osjećaj sreće, te gubljenje veze sa realnošću. No, djelovanje droge traje svega petnaest minuta do pola sata nakon čega osoba gubi kontrolu, osjeća nesanicu i halucinira.

Odgovorivši na pitanje Al Jazeere, rezervni general Sharon Areli podsjeća da Nice Guy, marihuana, ecstasy i druge vrste droga obično stižu do vojnika nakon krijumčarenja sa Sinaja.  

Ističe kako se pravi broj ovisnika zapravo i ne zna, te da je on u stvarnosti dosta veći od onoga što je navedeno u evidenciji vojnog tužilaštva.

Areli, također, upozorava da širenje ovakve pojave ne samo da prijeti vojnoj spremnosti, nego vojsku čini ranjivom na prodore neprijateljskih snaga, s obzirom na njihovu ovisnost i činjenicu da su osobe u takvom stanju spremne dati svu svoju opremu i informacije sa kojima raspolažu kako bi došli do droge.  

Yehouda Shenhav, profesor sociologije na univerzitetu Tel Aviv, slaže se sa Arelijem u tome da je rast broja ovisnika u vojsci sve raširenija pojava u Izraelu i ostalim zapadnim društvima kao posljedica sve većih psiholoških pritisaka.

Profesor je naglasio da ovakva pojava predstavlja opasnost po vojni učinak, sigurnost i informacije, te je kritizirao veoma blage kazne koje vojni i civilni sudovi izriču ovisnicima i trgovcima drogom.

Na pitanja Al Jazeere vezano za ovaj problem, glasnogovorništvo izraelskih odbrambenih snaga, odgovorilo je da sigurnosne vlasti i dalje provode kompletan program liječenja od ovisnosti, rade na njenoj prevenciji i edukaciji.

Pojasnili su da se to odvija u saradnji sa nadležnim organima za suzbijanje droge, ističući da se na tome radilo i prije operacije „Zaštitni rub“ te da se ova pojava tretira „čeličnom rukom“ s obzirom da su svjesni njene opasnosti po spremnost vojnika, nakon što je postalo evidentno njeno širenje u posljednjim godinama.

Izvor: Al Jazeera