Udružuju se evropski sistemi mobilnog plaćanja

Očekuje se da će se sljedećih mjeseci pridružiti još zemalja i mobilnih platnih sistema (EPA)

Sedam evropskih sistema mobilnog plaćanja objavilo je u utorak da će udružiti snage u cilju boljeg razvoja prekograničnog beskontaktnog plaćanja.

Taj potez doživljen je kao pokušaj stvaranja regionalnog standarda za plaćanje pametnim mobitelima za koje nisu potrebni Apple, Google, Visa ili Mastercard, prenosi Anadolija.

Mark Wraa-Hansen, izvršni direktor danskog sistema MobilePay, rekao je da će Evropsko udruženje za sistem mobilnog plaćanja (EMPSA) objediniti približno 25 miliona registriranih korisnika, gotovo milion trgovaca i više od 350 partnerskih banaka.

Očekuju nove članove

Wraa-Hansen je istakao da će se udruženje fokusirati na omogućavanje neometanog korištenja bilo kojeg od sedam sistema mobilnog plaćanja u Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Portugalu, Švicarskoj i četiri nordijske zemlje.

Članice udruženja su MobilePay (Danska i Finska), Banccontact Payconiq (Belgija), Bluecode (Njemačka i Austrija), SIBS (Portugal), Swish (Švedska), VIPPS (Norveška) i TWINT (Švicarska).

EMPSA je saopćila da se očekuje da će se sljedećih mjeseci pridružiti još zemalja i mobilnih platnih sistema.

EMPSA, čije je sjedište u Zuerichu, još nije ostvarila dijalog s Evropskom komisijom, ali je objavila da je blok ranije tražio od zemalja članica da budu aktivne u postizanju interoperabilnosti.

Izvor: Agencije