Udruženje žrtava rata Foča traži uklanjanje murala Draže Mihailovića

Udruženje žrtava rata traži da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala na stambenoj zgradi u Samoborskoj ulici u centru grada (Fena)

Udruženje žrtava rata Foča ‘92–'95. uputilo je dopis načelniku općine Foča Radisavu Mašiću, predsjedniku Skupštine općine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih općinskih organa sa zahtjevom da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala na stambenoj zgradi u Samoborskoj ulici u centru grada s likom četničkog generala Draže Mihailovića.

“S neizmjerno velikim ogorčenjem obraćamo se cjelokupnoj domaćoj i svjetskoj javnosti, zapanjeni zbog nove, razumu nepojmljive provokacije svim Bošnjacima opštine Foča, stradalnicima u ratnim zbivanjima, povratnicima na područje grada i opštine, jeziva poruka svima koji žive, žele da žive ili samo dolaze u ovaj grad”, kaže se, između ostalog, u saopćenju tog udruženja.

Mihailovića je, kako se navodi u tekstu, zbog zlikovačkog djelovanja u Drugom svjetskom ratu osudio sav slobodoljubivi dio svjetske civilizacije.

“Istorijski podaci, na osnovu kojih je suđeno Mihailoviću, kazuju o više od 150.000 pripadnika ‘nesrpskog’ stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović”, istaknuto je u saopćenju.

‘Stradanja pod istom četničkom ideologijom’

Udruženje podsjeća da su u ratu na ovom prostoru od 1992. do 1995. zabilježena velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih nesrpskih stanovnika općine Foča, a protjerivanja, silovanja i ubistva događala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović.

“Nepojmljivo je razumu i moralu to djelo, bez obzira čija je ideja i da li su je zvanične vlasti podržale ili odobrile. To je poruka koja govori da Bošnjacima nema mjesta u Foči, u kojoj su uvijek bili većinsko stanovništvo. To je poruka koja najavljuje i nove zločine. Nadajući se da je riječ o izdvojenom incidentu (premda u Foči postoji i sličan mural vojvode iz Balkanskog i 1. svjetskog rata Petra Bojovića, u ulici koja nosi i ime tog vojvode), naše Udruženje je uputilo dopis načelniku opštine Radisavu Mašiću, predsjedniku Skupštine opštine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih opštinskih organa, zahtijevajući da se ispita i osudi ovaj slučaj, te da – u skladu sa ovlaštenjima i obavezama njihovih funkcija – učine sve da se mural na zgradi u Samoborskoj ulici odmah ukloni, u želji za uspješnost u političkim aktivnostima za prosperitet i bolje življenje u opštini Foča”, rečeno je u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera