Udruženje reditelja BiH: Kusturica nije naš član

Hadžihafizbegović je pozvao Kusturicu da "skine mrenu gađenja prema svom rodnom gradu" (Al Jazeera)

Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine demantira da je Emir Kusturica njegov član, a što je beogradskom Nedeljniku rekao bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

“Emir Kusturica nije službeno nikada postao član našeg udruženja. Naime, došlo je samo do susreta Kusturice i predsjednice Udruženja Jasmile Žbanić u Trebinju, na prošlogodišnjem filmskom festivalu. Tada je Žbanić upitala Kusturicu za dozvolu da njegovi filmovi budu uvršteni u katalog koji smo napravili za promociju filmova nastalih u BiH” rekao je Nedim Karalić iz Udruženja reditelja i rediteljica BiH, piše portal Radiosarajevo.ba.

Hadžihafizbegović je prošle sedmice, nakon gostovanja u Beogradu sa predstavom “Žaba”, u intervjuu za list Nedeljnik, između ostalog, rekao: „Otkriću vam ekskluzivu – da je Kusturica prije nepuna tri mjeseca postao član Udruženja reditelja BiH”.

Glumac koji u svojoj biografiji ima Zlatnog lava za najboljeg glumca na Venecijanskom festivalu, a bio je član filmskih ekipa koje su osvajale najznačajnije svjetske nagrade poput Zlatne palme i Zlatnog medvjeda, putem ovog intervjua pozvao je Emira Kusturicu, svog bivšeg profesora i režisera, da se vrati u Sarajevo.

‘Skini mrenu gađenja’

“Kad sam se s njim svađao prije 25 ili 15 godina, to je nekako imalo smisla. Padale su teške riječi, bilo je puno bijesa, bola, povrijeđenosti, ali čini mi se nikad mržnje, osim kada je u jednom intervjuu za srbijanske novine, a to je prenijelo sarajevsko Oslobođenje, rekao da je jadna majka koja me je rodila. Ja njegovu majku Senku i oca Murata jako poštujem. Ulazio sam u njihovu sarajevsku kuću i svake godine, kad sam na filmskom festivalu u Herceg Novom, odem na mezare njegovih roditelja i položim cvijeće.

Kad, kako i zašto je pukao jedan od najboljih ljudi, profesora, režisera i Sarajlija kojeg je moja malenkost upoznala za ove 54 godine, ja ne znam, ali nešto dobro znam. On je i danas, kao i nekada, endemski Sarajlija i takav će otići u zemlju. Svi njegovi Kustendorfi, Kamengradovi, sve njegove Mokre gore i ruska odlikovanja, svi njegovi koncerti, opere i soliranje na bas gitari u No Smoking Orchestra samo su Potemkinova sela koja je gradio pateći za Sarajevom. Nemam pojma da li će čitati ovaj intervju, ali evo pozivam javno Emira Kusturicu da dođe u Sarajevo i skine mrenu gađenja prema svom rodnom gradu”, rekao je, između ostalog Hadžihafizbegović, dodajući kako “mnogo veće vucibatine od Emira Kusturice šetaju Sarajevom”.

Izvor: Agencije