Udruženja traže odgovornost za afirmativni tekst o Ljotiću

Dimitrije Ljotić bio je srbijanski političar i blizak saradnik njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu (Wikipedia)

Nakon što je Politikin zabavnik objavio afirmativan tekst o Dimitriju Ljotiću, vođi četničke organizacije “Zbor” koja je tokom Drugog svjetskog rata služila fašističkim okupatorima, uslijedile su najoštrije osude novinarskih i antifašističkih udruženja, Jevrejske opštine Beograd, nekih političkih stranaka.

Zabavnik je, u posljednjem broju, objavio tekst pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” u kojem piše da se Dimitrije Ljotić “brinuo o redu u Srbiji”, da je imao “jedinice visokog morala”, da je “osuđivao pogrome Jevreja”, te da je “dobar deo srpskih masona spasao iz logora”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju takvo pisanje, upozoravajući kako “afirmativno pisanje o nacisti Dimitriju Ljotiću predstavlja najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima”.

“Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog Politikinog zabavnika, koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori”, navela su dva novinarska udruženja.

Podsjetili su i kako je Ilustrovana politika nedavno objavila “klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji”.

Upozoravaju i kako je kompanija “Politika, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu, a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu države Srbije”.

Pokrenuti postupke i utvrditi odgovornost

Savez antifašista Vojvodine zatražio je od nadležnih da pokrenu odgovarajuće postupke i utvrde odgovornost za objavljivanje afirmativnog teksta o Ljotiću.

“Naša država postala je fašistoidna tvorevina koja svoju decu uči mržnji. Mi, antifašisti Vojvodine, zahtevamo i javno izvinjenje, i poručujemo vam da konačno počnete da postupate po zakonu i ljudskosti, jer ovo društvo nema više razumevanja za vaše obesti”, navodi se.

“Podsećamo javnost da je Dimitrije Ljotić i pre i tokom Drugog svetskog rata veoma rado sarađivao sa nacističkim vlastima, da je Jevreje predstavljao kao ‘kiselinu koja razara društva’, da su Ljotićevi Srpski dobrovoljački odredi 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili sugrađane svih nacija i kultura, da je tog dana hladnokrvno ubijeno više od 2.500 ljudi”, podsjećaju antifašisti.

Jevrejska opština Beograd zatražila je ispravku i izvinjenje.

“Zbunjeni smo i konsternirani tekstom ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’ autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom ‘Ko su bili ljotićevci?’ u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca”, ističe se u njihovoj reakciji.

‘Ideolog najgore mašine smrti’

Podsjećaju kako je Dimitrije Ljotić bio “lokalni nacista koji je organizovao vojsku – Srpski dobrovoljački korpus, koja je bila u službi Wehrmachta, a čija ideologija je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora”.

“Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Goebbels. Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji, već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika”, ističe se u pismu.

“I zato tražimo ispravku i izvinjenje. Tražimo da ne kontaminirate nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima. Tražimo u ime 16.000 vaših jevrejskih sugrađana koji zbog Ljotića i njemu sličnih više ne mogu da traže pravdu za sebe. Tražimo to u predvečerje dana sećanja na Holokaust, kao potomci koji se sećaju, kao Jevreji koji žive u Srbiji i vole Srbiju”, zaključuje Jevrejska opština Beograd.

Izvor: Agencije