Udruženja: Politika utječe na traženje nestalih

Do sada je u regiji pronađeno 70 posto nestalih osoba (AP)

Utjecaj političkih stranaka, vladinih institucija ili politika koje utječu na vladina tijela za traženje nestalih još uvijek je prisutan u svim zemljama regije, upozoreno je na predstavljanju „Regionalnog izvještaja o procjeni stanja u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije“ u Sarajevu.

Autorica izvještaja Aleksandra Letić je tom prilikom rekla kako su uočljivi određeni pomaci u procesu traženja nestalih osoba, ali da i pored toga postoje još neki ozbiljni izazovi i nedostaci koji značajno opterećuju proces traženja nestalih.

Među problemima koje je navela su nedostupnost informacija, koja se ponajviše odnosi na lokacije grobnica, nedovoljna suradnja vladinih tijela u regiji, koja je značajno unaprijeđena, ali još uvijek nije dovoljna, te problem neujednačenih statističkih podataka o registriranim ekshumiranim i identificiranim osobama.

Letić je dodala da je u regiji vidljiv utjecaj političkih strana, vladinih institucija ili politika koje utječu na vladina tijela za traženje nestalih.

Napomenula je kako je jedino u BiH, od svih zemalja u regiji, uspostavljen Zakon o nestalim osobama te dodala da su izazovi u tom kontekstu otežano funkcioniranje Instituta za traženje nestalih BiH te nepotpuna implementacija pomenutog zakona.

Zajednička lista nestalih

Liljana Alvir je, u ime Regionalne koordinacije udruženja porodica/obitelji nestalih osoba/lica s područja bivše Jugoslavije koja je implementator izvještaja, rekla kako je taj dokument objektivan prikaz dosadašnjih rezultata cjelokupnog procesa.

Ukazala je da sadrži i preporuke kako se i na koji način proces može poboljšati i ubrzati.

Dodala je i kako se Regionalna koordinacija zalaže za izradu zajedničke liste nestalih osoba svih zemalja koje su uključene u ovaj proces.

„Uvijek se govori oko, iznad i ispod, postoje manipulacije brojkama i mi tražimo da se napravi jedinstvena lista kako bi se maknule bilo koje vrste manipulacijie. Na nivou regije govorimo brojkama koje nisu egzaktne i cilj je da se točno utvrdi svaki čovjek kojega nema, njegovo ime i da se radi na pronalasku te osobe odnosno posmrtnih ostataka“, rekla je Alvir.

Pronađeno 70 posto nestalih

Prema riječima Eme Čekić iz Regionalne koordinacije, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 8.000 nestalih.

Potvrdila je kako se radi na ubrzavanju procesa, te dodala da je među najvećim problemima otkrivanje grobnica, jer kako proces ide dalje sve je teže doći do lokacija i informacija.

Klaudija Kuljuh, predstavnica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koja je je jedan od financijera projekta, ukazala je da je do sada pronađeno 70 posto nestalih osoba, ali i navela najveći strah obitelji – da će proces stati i neće biti završen.

„U procesu traženja nestalih 99 posto pronađenih nije uspjeh dok god imate jedan postotak onih koji nisu nađeni. Prema tome, jako je puno urađeno u BiH i regiji, čak više nego bilo koja druga država u svijetu, ali tu se ne smije stati“, upozorila je Kuljuh.

Regionalna koordinacija udruženja porodica/obitelji nestalih osoba/lica s područja bivše Jugoslavije, kao neformalna mreža udruženja, djeluje od 2005. godine. Okuplja 18 saveza udruženja obitelji nestalih iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Izvor: Agencije