Udruga Franak traži hitne mjere

Nakon jučerašnje odluke Centralne banke Švicarske, koja je prestala braniti kurs švicarskog franka, zabrinuti su korisnici kredita u Hrvatskoj. Ta valuta spram domaće kune i dalje raste, a skoro 60.000 stambenih kredita vezano je uz švicarac.

Udruga Franak traži da se hitno donesu mjere, prije svega moratorij na kurs, a održane su i konsultacije mjerodavnog ministarstva i banaka.

Što je jučer čuo, poduzetnik Krešimir Bujamović danas je pročitao u novinama. Zato odmah računa što će biti s njegovim stambenim kreditom. Prije osam godina zadužio se 66.000 eura, otplatio je 46.000 eura, a dug, odnosno glavnica, danas mu iznose 92.000 eura.

„Od jučer do danas mi je rata porasla za 670 kuna, skoro 100 eura. To je, ne znam što reći. Nitko ne garantira ni 7,39. Može biti osam. U jednom trenu jučer je bio švicarski franak devet kuna. Može biti 11, nitko ne zna. Šta će biti s nama“, pita se on, kao i svi drugi.

Revizija na Vrhovnom sudu

Zato Udruga Franak, koja okuplja dužnike u ovoj valuti, traži da se, kao kratkoročna mjera, hitno donese moratorij na tečaj švicarskog franka, ali i da se zabrane ovrhe na nekretninama dužnika u francima.

Udruga je već tužila banke i u prvostepenom postupku pobijedila: nezakonitim su proglašeni i valutna klauzula i kamatna stopa. Viši je sud ukinuo dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu.

Sve je sada na reviziji na Vrhovnom sudu.

„Jedino dugoročno rješenje jest prihvaćanje presude prvostupanjskog suda koji je donio, po mom mišljenju, briljantnu presudu. Potrebna je politička volja da se to realizira, tu političku volju pokazale su Mađarska, Austrija, Island“, govori ekonomski savjetnik Udruge Ivan Lovrinović.

Koordinator Udruge Denis Smajo ističe kako članovi traže „da se banke kazne“.

„Tražimo da se odgovorni kazne. Tražimo povrat preplaćenih sredstava. Nećemo više tolerirati izjave od strane bankara da oni nisu kršili zakon.“

Ublažavanje udara

No, i bankari razumiju ozbiljnost situacije i spremni su na dogovor. Rekli su to na sastanku ministru financija Borisu Lalovcu.

„Također su svjesni da se može otvoriti mogućnost neplaćana kredita, svjesni su situacije. Ukoliko se ne budu usuglasili oko tih rješenja, nažalost ne volimo da ministarstvo financija presječe i kako smo zadnji put presjekli donijeli smo smanjivanje kamatne stope sa 5,6 na 3,2, ali ministarstvo financija i vlada će sigurno donijeti neku odluku“, rekao je Lalovac.

Raspravlja se o nekoliko mogućih rješenja, među njima je i prebacivanje tih kredita u kune ili eure. Pritom je još nejasno koliko bi u tom slučaju platile banke, a koliko dužnici. Svi se slažu da se nešto mora poduzeti što prije.

„Udruga Franak, na temelju mnogobrojnih poziva tijekom posljednja 24 sata, upozorava na veliku mogućnost socijalnih nemira“, poručuje Smajo.

Ministar Lalovac obećava da će se prve mjere za ublažavanje ovog udara donijeti prije slijedeće rate kredita, javila je iz Zagreba novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera