Oglasi

Udruga Franak najavila tužbu na Ustavnom sudu

Kako bi ostvarili povrat novca za preplaćene kamate, dužnici će morati podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima.

r-9oa8APJps

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je presudu u slučaju tužbe Udruge "Franak" protiv osam poslovnih banaka.

Sud je potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda, prema kojoj je samovoljno mijenjanje kamatnih stopa proglašeno nezakonitim, dok je s druge strane odlučio da je primjena valutne klauzule zakonita.

Kako bi ostvarili povrat novca za preplaćene kamate, dužnici će morati podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima.

U Udruzi "Franak" nezadovoljni su presudom i najavljuju podnošenje tužbe Ustavnom sudu.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić, kazao je da odluka ne bi trebala dovesti do opterećenja sudova, ali da se u vezi s kreditom u švicarskim francima "postavlja i pitanje kontrolnih mehanizama", odnosno jesu li oni "trebali ili mogli reagirati".

Banke zadovoljne presudom

Saopćenjem je reagirala i Hrvatska udruga banaka, koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom po kojoj je "Vrhovni sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom u francima u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna i razumljiva ugovorna odredba".

"Banke će, s obzirom na socijalni trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u francima", saopćeno je.

Udruga "Franak" i drugi, ranije su podnijeli tužbu protiv osam poslovnih banaka zbog jednostrane promjene kamate.

Prema podacima Udruge, u Hrvatskoj je najmanje 100.000 korisnika kredita u francima.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.