Udarac Ekvadora sporazumu OPEC-a o rezanju proizvodnje nafte

Nafta, proizvodnja, Bušotina
Obaranje proizvodnje nafte nije rezultiralo rastom cijena (EPA)

Ekvador je zadao udarac jedinstvu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavom da će ove godine početi povećavati proizvodnju nafte, navodeći kao razlog da je državi potreban novac, javlja agencija Bloomberg.

Ekvadorski ministar za naftu Carlos Perez rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Teleamazonas, da ta latinoamerička zemlja neće moći izvršiti svoju obvezu smanjenja proizvodnje za 26.000 barela dnevno na 522.000 barela, kako je prošle godine dogovoreno s OPEC-om.

“Potreban je novac za državnu blagajnu pa smo odlučili da postepeno povećamo proizvodnju”, rekao je Perez, dodajući da “ono što Ekvador radi ili ne radi nema veliki utjecaj na proizvodnju OPEC-a”, prenosi Tanjug.

Izlazak Ekvadora iz sporazuma OPEC-a je sa stanovišta globalnog tržišta nafte doista beznačajan, budući da smanjenje proizvodnje nafte te zemlje predstavlja količinu koja čini manje od 25 sekundi ukupne dnevne svjetske potrošnje, navodi njujorška agencija.

‘Rušenje proizvodnje nije dovelo do rasta cijena’

Ipak, dodaje se u tekstu, to stvara opasan presedan u OPEC-u jer otvara vrata drugim, možda većim proizvođačima, koji će slijediti primjer Ekvadora.

“Najnovija vijest iz Ekvadora neće biti od značaja za uravnoteženje globalnog tržišta, ali predstavlja izazov članicama OPEC-a, s obzirom na to da njihovo obaranje proizvodnje nije rezultiralo rastom cijena”, rekla je Amrita Sen, glavna analitičarka za naftu u londonskoj kompaniji Energy Aspects.

Izjava Pereza će, kako je dodala, možda “ponovo potaknuti rast strahovanja od kraha naftaškog sporazuma”.

Ekvador tvrdi da ima “usmeni” dogovor s OPEC-om, koji mu je daje fleksibilnost u smislu prlagođavanja proizvodnje nafte svojim fiskalnim potrebama, dok se naftni kartel iz Beča nije oglasio s tim u vezi, prenosi Bloomberg.

Izvor: Agencije