Ucjena Pjongjanga o ujedinjavanju porodica

Milioni Korejaca ostali su razdvojeni poslije Korejskog rata, a mnogi su umrli bez šanse da se ponovo susretnu s članovima svoje porodice (EPA)

Sjeverna Koreja odbila je prijedlog Južne Koreje da se nastavi s programom ujedinjavanja porodica koje je Korejski rat razdvojio.

Program ponovnog ujedinjavanja porodica je u zastoju od posljednjeg takvog susreta razdvojenih članova porodica krajem 2010. godine, zbog tenzija između dviju Koreja, prenijela je agencija AP.

Specijal

Dvije Koreje planirale su nastaviti ss tim programom u septembru prošle godine, ali ga je Pjongjang u posljednjem trenutku naglo otkazao, zbog “neprijateljstva” Južne Koreje, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja će nastaviti s ujedinjavanjem porodica samo ako se ponovo pokrene zajednički unosan turistički projekt u Sjevernoj Koreji.

Državni mediji Sjeverne Koreje su prenijeli da se razgovori o ujedinjavanju porodica mogu voditi ako Južna Koreja bude imala namjeru da razgovara u vezi turističkog projekta.

Sporne vježbe

Agencija AFP je prenijela da je Sjeverna Koreja odustala od nastavka programa ujedinjavanja porodica prije svega zbog planiranih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Južna Koreja i SAD svake godine izvode seriju zajedničkih vojnih vježbi, što Pjongjang redovno osuđuje i označava ih kao probe za invaziju.

Seul je izrazio žaljenje jer je Pjongjang humanitarnu stvar doveo u pitanje zbog regularnih vojnih vježbi sa SAD-om.

Milioni Korejaca ostali su razdvojeni poslije Korejskog rata (1950-53), a mnogi su umrli bez šanse da se ponovo susretnu s članovima svoje porodice.

Oko 72.000 Južnokorejaca, od kojih polovina ima više od 80 godina, još uvijek su živi i nalaze se na listama čekanja programa ujedinjavanja, po kome svaki put kada se odigrava susret porodica bude određeno samo nekoliko stotina njih.

Izvor: Agencije