Oglasi

'Učinimo Poljsku opet velikom', dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Je li moguće da je naizgled demokratska država, zapravo, diktatura koju iza kulisa vodi stari autokrata? Koje to nove sile i koja društveno-politička pitanja razdiru Poljsku?

Regioskop: Učinimo Poljsku opet velikom

Stranka ekstremne desnice PiS (Pravo i pravednost, polj. Prawo i Sprawiedliwość) pokrenula je krizu u Poljskoj. Od kada je osvojila predsjedničke i parlamentarne izbore 2015. godine, ta stranka provodi radikalan politički program „Dobra promjena“ zasnovan na katoličkim i nacionalističkim principima. Stranka ima potencijal da izgura državu iz Evropske unije i pritom razori evropsku demokratsku zajednicu.

Kroz film nas vodi Ekke Overbeek (45), iskusni novinar i trenutni dopisnik iz Varšave za holandski časopis Trouw. Nepristrasan je posmatrač društveno-političkih tokova u Poljskoj, reporter koji pomno prati tekuća dešavanja.   

Ekke pokreće svoju političku istragu, sastaje se s predstavnicima stranke PiS i njenim protivnicima – političarima, aktivistima i običnim građanima. Ispituje pozadinu političkih previranja, saslušava izjave protagonista i predočava im činjenice do kojih je došao kroz razgovore s drugim učesnicima i na osnovu vlastitog istraživanja dokumenata i snimaka.     

Biografija reditelja

Konrad Szołajski, filmski reditelj, producent i scenarista

• Magistarski studij filmske režije, Univerzitet u Silesiji (1979–1985) • Filmska režija – postdiplomski studij u Nacionalnoj školi filma i televizije, Beaconsfield, Engleska (1985–1987) • Doktorski studij filmske režije, Univerzitet u Silesiji (2012)

Konrad SzołajskiUstupljeno Al Jazeeri
Napisao je i režirao dokumentarne i igrane filmove prikazivane u kinima i na TV-stanicama, kao i na mnogim poljskim i međunarodnim festivalima. Poznat je po satiričkim stavovima o savremenoj Poljskoj i duhovitom pristupu ozbiljnim temama, uključujući nacionalne komplekse i religioznost poljskog društva.

Radio je kao filmski instruktor na Univerzitetu u Warsawi, Univerzitetu u Silesiji, u Školi filma Łódź i na Univerzitetu SWPS. Bio je član poljskog Odbora za televizijski program (1999–2003), a od 2006. član je Evropske dokumentarne mreže (EDN). Godine 2005. pokrenuo je novu filmsku produkcijsku kuću ZK studio, koja producira igrane i dokumentarne filmove sa snažnim socijalnim motivima namijenjene međunarodnim tržištima.      

Filmografija

Umjetnost vođenja ljubavi (The Art of Lovemaking), dokumentarni film, 27 minuta (2001)

Ljudi sa sahrane (Funeral People), dokumentarni film, 50 minuta (2004)

Debela za krevet, mršava za loptu (The Fat to Bed, the Slim to the Ball), dokumentarni film, 50 minuta (2006)

Entrappers, dokumentarni film, 50 minuta, ZK Studio (2006)

Dobro jutro, Lenjine! (Good Morning, Lenin!), dokumentarni film, 50 minuta (poljsko-njemačka koprodukcija), ZK Studio (2009)

Kamp zavođenja (Seduction Camp), dokumentarni film, 52 minute (emitovan u Grčkoj, Norveškoj, Australiji i Finskoj), ZK Studio (2010)

I tako je Bog stvorio seks… (And God Created Sex...), dokumentarni film, 50 minuta, ZK Studio, HBO Europe (2011)

Bitka sa sotonom (The Battle with Satan), dokumentarni film, 75 minuta, ZK Studio, HBO Europe (2015)

Dobra promjena (The Good Change), dokumentarni film, 76 minuta, ZK Studio, ONET, Silesia Film Institute, TS Productions (2018)

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.