Ucijenjene glave vojnika i ambasadora SAD-a

Al Kaida nudi 23.000 dolara za svakog ubijenog američkog vojnika u narednih šest mjeseci.

Sana, Jemen, Američki vojnici, Al Kaida, Ucjena,
Jemenska vojska je često pod napadima Al Kaide [Getty]

Ogranak Al Kaide u Jemenu ponudio je da plati više desetina hiljada dolara za svakog ko bude ubio američkog ambasadora u Sani ili američkog vojnika u ovoj zemlji.

U audiosnimku koji je producirao medijski ogranak ove grupe - Fondacija Al Malahem - a koji je postavljen na internet stranice koje koriste ekstremisti, navodi se da je za ubistvo ambasadora SAD ponuđeno tri kilograma zlata, koje vrijedi 160.000 dolara, javio je AP.

Grupa ističe da će svako za ubistvo nekog američkog vojnika na teritoriji Jemena dobiti 23.000 dolara, da nagrade važe šest mjeseci i da su ponuđene kako bi se "muslimanska nacija podstakla na džihad".

Washington smatra Al Kaidu u Jemenu najopasnijim ogrankom ove organizacije.

Jemenska vojska je uz pomoć američkih vojnih stručnjaka prošle godine uspjela povratiti kontrolu nad južnom teritorijom u kojoj djeluju ekstremisti koji, međutim, nastavljaju da izvode smrtonosne napade na pripadnike snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.