Učestali napadi na bolnice u Jemenu

Ljekari bez granica, dobrotvorna zdravstvena organizacija, objavili su da je u zračnom napadu na jednu njihovu bolnicu u Jemenu ubijeno 11, a povrijeđeno 19 osoba. Prošle sedmice, meta napada bila je škola. UN je osudio napad na školu i naredio istragu.

Ljekari bez granica, koji vode bolnicu u pokrajini Hadždža na sjeveru Jemena, kažu da je napad izvela Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Dodaju i da neposredno nakon napada nisu bili u stanju izvući ranjene, jer su borbeni avioni nastavili kružiti oko bolnice.

„Šta u bolnici može biti meta osim bolesnih i ranjenih? Tu nema nikoga osim pacijenata, ljekara i ostalog medicinskog osoblja“, rekao je jedan uposlenik bolnice.

To je bio četvrti takav napad na bolnice Ljekara bez granica u manje od godinu. Organizacija je izrazila ogorčenje, dodavši da ne može prihvatiti objašnjenje da je svaki put bila riječ o grešci.

Iz koalicije tvrde suprotno

“Rukovodstvo koalicije iskoristit će sve raspoložive resurse da se sazna istina i utvrdi kako nije bilo takvih grešaka. Ako se, ipak, ustanovi da je došlo do greške, poduzećemo sve mjere koje istražni tim predloži, kao što smo to činili i ranije”, rekao je Ahmed al-Asiri, glasnogovornik Međunarodne koalicije.

Prošle sedmice su mirovni pregovori delegacija pokreta Husi i predsjednika Hadija okončani bez rezultata. Od tada su u zračnim udarima stradali deseci civila. U subotu je u zračnom udaru na školu u pokrajini Sa'da ubijeno desetero djece.

“Generalni sekretar ponavlja da jemensku krizu nije moguće okončati vojnim putem. Poziva zaraćene strane da se ponovno, bez odgađanja i s iskrenim namjerama, obrate specijalnom izaslaniku UN-a u Jemenu radi iznalaženja mirovnog rješenja”, kazao je Farhan Haq, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Prema podacima UN-a, od početka sukoba u Jemenu, poginulo je blizu 9.000 ljudi, a više od 3.000 su bili civili.

Izvor: Al Jazeera