Učesnici upada u RTS na slobodi

Učesnici beogradskih protesta, predvođeni vođama dijela opozicije, upali su u subotu u zgradu RTS-a (EPA)

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog tužiteljstva da odredi pritvor trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada sudionika prosvjeda u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) i oni će se u daljnjem tijeku kaznenog postupka braniti sa slobode.

“Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je odbio predlog za određivanje pritvora prema U. S., M. P. i M. Č.”, rekla je glasnogovornica suda Bojana Stanković u izjavi za Tanjug.

Na takvo rješenje, dodala je, “Više javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo da uloži žalbu krivičnom vanpretresnom veću u roku od tri dana”.

U pitanju su dvojica osumnjičenih za unošenje motorne pile u zgradu javnog servisa, dok je treći osumnjičen za napad na policajca.

Sva se trojica terete za kazneno djelo “nasilničko ponašanje na javnom skupu”.

Pušteni iz zatvora

U međuvremenu je Prekršajni apelacioni sud ukinuo zatvorske kazne petorici koji su u nedjelju osuđeni za prekršaje u vezi s upadom u zgradu RTS-a i oni će biti pušteni iz zatvora u Padinskoj skeli.

“Sud je usvojio žalbe svih pet osuđenih, ukinuo prvostepene presude Prekršajnog suda u Beogradu i naložio ponavljanje postupka”, rekao je Tanjugu predsjednik Prekršajnog suda Milan Marinović. 

“Odluke će biti poslate u zatvor kako bi se okrivljeni odmah pustili na slobodu”, dodao je.

Ukinutim presudama šest okrivljenih u nedjelju je bilo osuđeno u hitnom postupku na zatvorske kazne od po 30 dana zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, odnosno “drskog i bezobzirnog ponašanja u grupi”.

Jedan od šest okrivljenih, međutim, još nije primio presudu, pa se nije ni žalio, a nije ni bio upućen u zatvor. 

Ostalih pet okrivljenih, nakon puštanja iz zatvora, u daljnjem tijeku prekršajnog postupka branit će se sa slobode.

Izvor: Agencije