Učesnici sirijskih pregovora još nepoznati

Pregovori o Siriji trebali bi početi u petak u Ženevi, ali još nije poznato ko će sve sudjelovati. Jedna od najutjecajnijih kurdskih grupa, Demokratska unija, vjerojatno neće.

Rusija smatra kako je njihovo sudjelovanje nužno, dok Turska tvrdi kako je ta grupa povezana sa terorizmom.

Dio opozicijskih političara već je stigao u Švicarsku.

Predstavnici političkih grupa koje nisu na listi opozicijskih delegata, koju je sastavila Saudijska Arabija, odsjeli su u hotelu u Lozani. Jedni su nedavno dobili pozivnice, drugi nisu.

Salih Muslim je potpredsjednik jedne od najvećih kurdskih grupa, Demokratske unije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Snažna i probrana delegacija

Protivljenje Turske očito se čulo i u Ujedinjenim narodima jer pozivnicu za pregovore, nije dobio.

“Ako zaista žele mir u Siriji, ako žele bilo kakvo političko rješenje i ako ne žele isti ishod kao na ranijim pregovorima u Ženevi, svi Sirijci bi se trebali naći za pregovaračkim stolom, ali bez utjecaja nekih drugih sila iz inostranstva koje gledaju svoje interese ili imaju vlastite planove za Siriju”, kazao je Muslim.

Drugi, koji su pozvani, kažu da još razmatraju hoće li poziv prihvatiti zbog toga što njihovi saveznici nisu uključeni u pregovore.

“Nadamo se da će nas u Ženevi predstavljati snažna i probrana delegacija jer su ovi pregovori veoma bitni za nas i za sirijski narod”, zaključio je Majed Habbo iz Sirijskog demokratskog vijeća.

 „Ako pregovori u petak konačno počnu, kontroverze u vezi s pozivnicama otežat će situaciju. Ali to praktično nije ništa u poređenju sa zadatkom koji je pred delegatima – pokušati okončati rat koji traje skoro pet godina i u kojem je život izgubilo više od 300.000 osoba”, izvijestio Al Jazeerin reporter James Bays.

Izvor: Al Jazeera