Učenici muslimani istjerani s javnog bazena u SAD-u

Lokalne vlasti će istražiti da li je došlo do povrede zakona protiv diskriminacije (Al Jazeera)

Voditeljici muslimanskog ljetnog kampa i učenicima u njenoj pratnji naloženo je da napuste jedan javni bazen u američkom Wilmingtonu, nakon čega se gradonačelnik grada izvinio djeci i obećao da će istražiti cijeli slučaj.

Tahsiyn Ismaa’eel, direktorica akademije Darul Amaanah Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, kaže kako je istjerana s bazena skupa s učenicima te da su predstavljeni kao “problematični”, nakon što je insistirala da provede cijeli dan na bazenu s grupom djece za koju se brine.

Britanski list Independent prenosi da su gradski zvaničnici izjavili kako će se u istrazi razmotriti da li je došlo do povrede zakona protiv diskriminacije koji su na snazi u državi.     

Direktorica akademije Ismaa’eel obično je tri puta sedmično vodila djecu s ljetnjeg programa arapskog pisma na najbliži bazen u gradu, Foster Brown, tokom protekle tri godine.

Promijenila se situacija

No ovog ljeta je situacija bila drugačija. Prema riječima direktorice Ismaa'eel, grupa je bila maltretirana najmanje šest puta od kraja mjeseca juna, i to zbog odjeće koju su djeca nosila prilikom kupanja, poput dugih šorceva i marama na glavi.  

Direktorica Ismaa'eel je bila primorana polovinom prošlog mjeseca odvesti svoje učenike do drugog gradskog bazena, Eden Park, gdje način njihovog odijevanja nije dovođen u pitanje. 

Muslim Advocates, grupa koja zastupa prava muslimana u državi, uputila je protestno pismo gradskim vlastima prošle sedmice u ime škole, rekavši da je došlo do povrede saveznih i državnih zakona protiv diskriminacije i pozivajući ih da provedu istragu o ovom slučaju.    

Izvor: Al Jazeera i agencije