Oglasi

UBS-u kazna od 1,5 milijardi dolara

Švicarski bankarski gigant plaća kaznu američkim i evropskim regulatorima zbog manipuliranja kamatnom stopom Libor.

Američki i britanski regulatori naredili su švicarskom bankarskom gigantu UBS da plati kaznu od 1,5 milijardi dolara zbog manipuliranja Liborom, to jest Londonskom međubankarskom kamatnom stopom.

Prema nagodbi, UBS će platiti 1,2 milijarde dolara kazne američkom Ministarstvu pravde i Komisiji za trgovinu robama i derivatima, 260 milona dolara britanskoj Upravi finansijskih usluga (FSA) i 65 miliona dolara Švicarskoj upravi finansijskog tržišta.

"UBS se slaže da će platiti blizu 1,4 milijarde švicarskih franaka u kaznama američkim, britanskim i švicarskim regulatorima, kako bi se okončale istrage vezane za Libor", navodi se u saopćenju banke izdatom u srijedu.

Banka će, također, priznati da je počinjena elektronska prevara u njenom tokijskom uredu prilikom manipuliranja Liborom za kredite u raznim valutama, uključujući japanski jen, navodi se u saopćenju.

Priznao elektronsku prevaru

"U sklopu predložene nagodbe s američkim Ministarstvom pravde, UBS Securities Japan Co. Ltd. (UBSSJ) odlučio je da će priznati krivicu po jednoj tački optužbe za elektronsku prevaru vezano za manipuliranje određenim referentnim kamatnim stopama, uključujući jenski Libor."

UBS, sa sjedištem u Cirihu, druga je velika banka koja je kažnjena zbog skandala Libor, nakon što je engleska banka Barclays morala platiti 450 miliona dolara britanskim i američkim nadzornim organima zbog pokušaja manipuliranja međubankarskim kamatnim stopama između 2005. i 2009.

Kazna koju će platiti UBS je druga najveća izrečena nekoj banci, nakon što je bankarski gigant HSBC nedavno platio 1,9 milijardi dolara za pranje novca.

UBS je bila prva banka koja je otkrila probleme u određivanju Libora, koju banke koriste kao referentnu kamatnu stopu pri međusobnim posudbama novca, a koja, također, utječe na veliki broj ugovora širom svijeta.

Druge banke su u pregovorima s regulatorima o nagodbama povodom optužbi da su i one manipulirale Liborom. Među njima su škotska banka Royal Bank of Scotland i njemačka Deutsche Bank, prenose agencije.

Izvor: Agencije