Ubrzala prodaja automobila u SAD-u u septembru

Prodaja automobila se oporavila od kako je u aprilu dotakla dno pod utjecajem pandemije korona virusa (EPA)

Stopa rasta prodaje automobila u Sjedinjenim Američkim Državama iznosit će 3,3 posto u septembru u odnosu na prethodni mjesec, zahvaljujući snažnoj tražnji potrošača, procijenile su konsultantsko-analitičke kompanije aktivne u auto industriji J.D. Power i LMC Automotive.

Procjenjuje se da će sezonski prilagođena godišnja prodaja u septembru iznositi 15,7 miliona vozila naspram 15,2 miliona u augustu.

To je ipak manje u odnosu na 17,3 miliona jedinica godinu dana ranije, saopćile su te konsultantske kuće, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ublažene mjere zaključavanja

Američka prodaja automobila se oporavila od kako je u aprilu dotakla dno pod utjecajem pandemije korona virusa, pri čemu veliki proizvođači povećavaju proizvodnju i pojačavaju oskudne zalihe u prodajnim salonima.

Ipak, porast slučajeva COVID-19 u državama SAD-a podigao je stepen neizvjesnosti u pogledu brzog ekonomskog oporavka.

“Mjere zaključavanja sada su prilično ublažene u mnogim dijelovima svijeta, ali rizik od ponovnog uvođenja restriktivnijih i sveobuhvatnijih mjera sigurno se ne može isključiti”, rekao je Jeff Schuster, predsjednik za američko poslovanje i globalne automobilske prognoze u LMC Automotive.

Izvor: Agencije