Ublažena ograničenja u Kašmiru, indijske trupe koristile suzavac

Ljudima u Srinagaru i okolini dozvoljeno je ići u džamije na molitve, objavila je policija (EPA)

Ograničenja uvedena policijskim satom u većinski muslimanskom indijskom Kašmiru privremeno su u petak ublažena radi redovne muslimanske sedmične molitve, džuma-namaza, nakon četiri dana nezapamćene izolacije, rekli su zvaničnici, prenosi Hina.

Djelomično su vraćene telefonske usluge i internet, prenijela je indijska televizija NDTV.

Policija je rekla da prati reakcije u Srinagaru i šire i da će razmotriti daljnje mjere ako situacija ostane mirna.

Premijer Narendra Modi rekao je u četvrtak da će vlada nastojati omogućiti da muslimani u ponedjeljak mogu slaviti Kurban-bajram.

“Ljudima u Srinagaru i okolini dozvoljeno je ići u džamije na molitve”, objavila je policija.

U džamijama manje grupe vjernika

New Delhi je u ponedjeljak ukinuo autonomiju Kašmiru i uveo stroge mjere sigurnosti. Raspoređene su hiljade vojnika i uhapšene stotine lokalnih aktivista.

Mjesni mediji prenose da su se manje grupe vjernika okupile u džamijama u regiji, ali ne i u glavnoj gradskoj džamiji, gdje ih obično bude na hiljade.

Demonstranti su na nekoliko lokacija u gradu gađali snage sigurnosti kamenjem, dok su sigurnosne snage odgovorile suzavcem i pucnjevima u zrak kako bi razbile proteste, tvrde Al Jazeerini izvori. 

Reporterka Al Jazeere Priyanka Gupta kaže da su se protesti odvijali nakon džuma-namaza.

“Hiljade demonstranata u Srinagaru bile su suočene s pucnjevima iz vatrenog oružja, suzavcem i gumenim mecima”, rekla je ona, pozivajući se na izvore iz grada. 

Izvor: Agencije