Ubistvo policajaca: Stepen pripravnosti na najvišem nivou

Sarajevska policija saopćila je kako su podigli stepen pripravnosti na najviši nivo kako bi se što prije pronašle osobe koje su jučer, pri pokušaju krađe automobila, ubile dva policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Nekoliko osoba koje su privedene kriminalistički se obrađuju, a obavljaju se pretresi na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva.

Iz kantonalnog MUP-a ističu da je u posljednje tri godine bilo deset napada na njihove službenike vatrenim oružjem te da je jedino rješenje bolja saradnja svih policijskih agencija u BiH.

Tu je informaciju lokalnim medijima u subotu prenio komesar sarajevske policije Mevludin Halilović.

Sigurnosna situacija narušena

“Utvrđujemo činjenice i radimo sukladno napravljenom planu. Sigurnosna situacija je narušena ovim događajem. Program organiziranog kriminala krađe automobila traje od 1996. godine. Poslije akcija koje smo imali 2010. i 2013. godine, problem teških krađa jeste smanjen, ali taj problem nije riješen jer do sada nismo imali saradnju s drugim policijskim agencijama. Do jučerašnjeg dana mi nismo imali adekvatnu saradnju s ostalim policjskim agencijama. Jučer smo naišli na saradnju od strane MUP-a RS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu, FUP-a…

Međutim, ovaj problem, ukoliko ne bude nastavljena saradnja kao sto je to bilo u protekla 24 sata neće biti riješen”, izjavio je Halilović, dodajući kako je potraga za potencijalnim osumnjičenicima intenzivirana i koncentrirana na područje Pala i Istočnog Sarajeva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo navodno je protekle noći privedeno 13 osoba, uglavnom s područja Pala i Istočnog Sarajeva no niko od njih još nije osumnjičen za sudjelovanje u zločinu.

Policija je uglavnom provjeravala imaju li te osobe alibi za period u kojem su kriminalci pokušali ukrasti automobil u Sarajevu i pri tome ubili dva policajca koji su bili u redovnoj patroli.

“Teško nam je, ali dalje se mora. To je rizik našeg posla i mi smo svjesni toga. Mi ćemo nastaviti da radimo svoje poslove i zadatke kako najbolje zamo i umijemo”, kazao je Nusret Selimović, načelnik Četvrte policijske stanice.

Mirni protesti

Policija ima podatke o pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa koji su u prošlosti krali automobile i sada se provjerava ko je od njih mogao biti povezan s teškim zločinom koji je potresao javnost u BiH.

Ubijeni su policajci Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43).

Kradljivci su ih upucali u službenom policijskom automobilu pri čemu je Šehović umro na licu mjesta, a Vujinović je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Zbog ovog zločina na mirnim protestima na mjestu napada u petak navečer okupio se veći broj građana koji su zapalili svijeće na mjestu gdje su policajci upucani, a nova protestna okupljanja najavljena su i za subotu.

Vlada Federacije BiH proglasila je 29. oktobra danom žalosti zbog ubistva dvojice policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije