Ubistvo Khashoggija: Zašto Trump ne želi odgovoriti Kongresu?

Donald Trump
Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)

Američki portal Inquisitr objavio je tekst Jonathana Vankina, koji postavlja pitanje zašto američki predsjednik Donald Trump kaže da neće podnijeti izvještaj Kongresu o okolnostima ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, i to dan nakon što je otkrivena veza Saudijske Arabije s ucjenom Jeffa Bezosa.

Autor teksta kaže kako se Trump drži toga da ima pravo ignorirati zahtjeve kongresnih odbora da se očituje o ovom pitanju u roku od 120 dana, koji je istekao u petak.

Vankin piše da Trump odbija odgovoriti Kongresu o Khashoggijevom ubistvu u vrijeme kada se vjeruje da saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji kao naredbodavac iza tog brutalnog ubistva.

Autor citira list The New York Times, koji kaže kako Trump svojim odbijanjem da predoči izvještaj krši Zakon Magnjickog, koji regulira sankcije za strane pojedince umiješane u kršenje ljudskih prava.

Ucjena

Autor ističe da je Trumpovo odbijanje uslijedilo dan nakon što je osnivač i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos otkrio da ga je list National Enquirer, blizak Trumpu, pokušao ucijeniti.

U svom članku na Medium.com najbogatiji čovjek na svijetu direktno je povezao pokušaj ucjene sa zabrinutošću lista Enquirer zbog svog odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Vankin podsjeća da je Bezos vlasnik i Washington Posta, lista u kojem je Khashoggi bio kolumnist. Kaže da je Washington Post najavio pokretanje vlastite istrage o užasnom ubistvu koje je izvršio saudijski tim u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Autor članka prenosi kako je mreža ABC News navela da je specijalni savjetnik Robert Mueller proširio svoju istragu o Trumpovoj predsjedničkoj kampanji i na velike i neobjašnjene donacije Trumpovom inauguracijskom odboru koje su stigle od donatora povezanih sa Saudijskom Arabijom.

Sastanak

Donald Trump Jr. sastao se 3. augusta 2016. u Trumpovom tornju s bliskoistočnim izaslanicima, koji su rekli da je saudijski princ bio “voljan pomoći njegovom ocu da pobijedi na izborima”, navodi se u izvještaju objavljenom na portalu Inquisitr.

Uprkos zaključcima obavještajnih agencija i međunarodnih istražilaca da je najviši nivo saudijske vlade bio direktno umiješan u Khashoggijevo ubistvo, dodaje autor, Trump nikad nije podržao te zaključke. Tim povodom izjavio je da “možda nikada nećemo saznati sve činjenice” o brutalnom ubistvu otvorenog kritičara vlade Saudijske Arabije, naglasivši da će Sjedinjene Američke Države zadržati svoj odnos s Kraljevinom Saudijskom Arabijom, kako izvještava CNBC.

Ističe da je David Pecker, vlasnik lista The National Enquirer i blizak prijatelj predsjednika Trumpa, uvijek stajao na njegovoj strani i podržavao ga. Jedan od primjera je i njegova podrška Trumpu u slučaju Karen McDougal, bivšeg modela Playboya, koja je tvrdila da je imala aferu s Trumpom 2006. i 2007.

Istražni odbor ranije je rekao da je tokom izborne kampanje 2016. Enquirer platio McDougal 150.000 dolara za priču koju je onda odbio objaviti. Iako dosad nije bilo direktnih dokaza koji bi povezali Trumpa s navodnim pokušajima ucjene Bezosa, eksperti su potvrdili da bi taj pokušaj mogao imati Trumpov potpis.

Objava na Twitteru

U objavi na Twitteru Seth Abramson, autor bestselera Dokaz o dosluhu: Kako je Trump izdao Ameriku napisao je: “Čini se da bi ova priča mogla uključivati Saudijce, za koje znamo da su se dogovarali u tajnosti s porodicom Trump 3. augusta 2016. i koji su dali novac da podrže njegovu kampanju. Zato ih Trump sada pokriva u zločinu ubistva, što je zapravo iznenađujuće.”

Prema listu The Hill, novinar Washington Posta, koji je pratio optužbe o ucjenjivanju Bezosa, izjavio je u četvrtak kako privatni istražitelji koje je angažirao Bezos vjeruju da je “vladin entitet” uspio doći do privatnih i intimnih digitalnih komunikacija vlasnika kompanije Amazon sa ženskom osobom koja nije bila njegova supruga. Pojedini stručnjaci špekuliraju da bi taj “entitet” mogao biti saudijska vlada.

Kolumnist Washington Posta Max Boot napisao je da “mnogo toga ostaje misteriozno u vezi s postupcima National Enquirera, a posebno s njegovim vezama, ako ih ima, s predsjednikom Trumpom i vladom Saudijske Arabije, što je mogućnost na koju je aludirao Bezos u svom blogu.”

Vankin u tekstu kaže da su Trump i Saudijska Arabija ispoljili ljutnju na Washington Post, pa je tako Trump prebacio krivicu na Bezosa zbog tačnog, ali ne baš laskavog izvještavanja o njemu. U tvitu objavljenom 13. januara Trump se ismijavao i likovao zbog Enquirerovog pisanja o Bezosovoj vanbračnoj aferi.

Izvor: Al Jazeera i agencije