Ubistvo Israae Gharib nema ništa sa čašću

Israaino ubistvo je dio globalnog fenomena nasilja protiv žena koje im nanose bliski partneri ili rođaci (AFP)

U srijedu su hiljade Palestinaca širom Zapadne obale te dijaspori protestirale protiv ubistva Israae Gharib, 21-godišnje Palestinke iz sela Beit Sahour, u predjelu Betlehema. Israa je bila entuzijastična i vješta make-up umjetnica, koja se trebala vjeriti. Život su joj oduzeli prošle sedmice, kada su je navodno ubili članovi njene porodice, jer je na Instagramu objavila sliku s mladićem koji joj je uskoro trebao postati zaručnik. Tvrdi se da su je braća tukla tako jako da je, pokušavajući pobjeći, pala sa prozora i zadobila ozbiljne povrede kičme, što je rezultiralo hospitalizacijom. Potom je napadnuta u bolnici, gdje su je, kako tvrde svjedoci, čuli kako vrišti i zove policiju.

Njena je porodica opovrgla svako nasilje i tvrdi da ju je obuzeo zli duh (džin) i da je pretrpjela srčani udar. U toku je istraga Palestinske samouprave, ali većina medija ovaj slučaj već naziva “ubistvom iz časti” – drugim riječima, ubistvom žene ili djevojke koje izvrši muški srodnik da sačuva čast porodice. Palestinska ministrica za ženska pitanja Amal Hamad na Facebooku je obećala reviziju pravnog sistema, tako da pruži veću zaštitu ženama, kao i istraživanje mehanizama da se spriječi nasilje prije nego eskalira. U međuvremenu su arapske aktivistkinje i feministkinje na društvenim mrežama osuđivale užasno ubistvo i insistirale da termin “ubistvo iz časti” treba biti napušten i da bi ovaj zločin trebao biti nazvan ubistvom.

Na udaru svaka treća žena

Problem s terminom “ubistvo iz časti” je da pomaže učiniti validnim narativ da je ovaj zločin na neki način izuzetan ili izdvojen od uopćenijeg zločina femicida. Ovaj termin, također, ohrabruje ljude da ga ocijene kao specifično bliskoistočno ili azijsko pitanje. Pa ipak, žene ubijaju širom svijeta muškarci koji zazivaju ideje sramote, ljubomore i poniženja u prikazu toksične muškosti. Zato je važno da ovi zločini budu shvaćeni i posmatrani unutar konteksta strukturalnog nasilja patrijarhata. Israaino ubistvo je dio globalnog fenomena nasilja protiv žena koje im nanose bliski partneri ili rođaci. Ovaj fenomen podržavaju i održavaju patrijarhalni sistemi, koji osiguravaju mušku dominaciju i muške hijerarhije. Dok patrijarhat utječe na sve, njegove nasilne manifestacije disproporcionalno utječu na žene.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je svaka treća žena u svijetu pretrpjela fizičko i/ili seksualno nasilje od partnera. Na osnovu novih podataka, također se procjenjuje da u svijetu članovi porodice svaki dan ubiju 137 žena. Ovaj vid nasilja omogućava narativ o muškom vlasništvu nad ženama i njihovim tijelima, gdje se žene i ženstvenost smatraju inferiornim u odnosu na muškarce i muškost. Israaina priča je užasan i brutalan primjer manifestacija patrijarhata u Palestini i gotovo da ne postoje institucionalni i pravni mehanizmi da zaštite žene od ovog vida intimnog nasilja. Mnoge druge palestinske žene su pretrpjele različite nivoe psihološkog i fizičkog nasilja od partnera ili rođaka. Prema Ujedinjenim narodima, 30 posto udatih žena na Zapadnoj obali podvrgnuto je nasilju u porodici od muževa; u Gazi je to čak 50 posto.

Feminizam nije samo ideologija

Također je važno prepoznati da se nasilje patrijarhata dešava na podmuklije načine – ulazi u naš svakodnevni govor i ponašanje, utječe na brojne načine na to kako se rodni stereotipi nameću u porodičnoj sredini i na radnom mjestu. Zato feminizam ne može biti samo ideologija, mora biti integriran u socijalne, političke i nacionalne vrijednosti i kao takav primjenjivan. To ne znači samo stalno propitivanje i protivljenje normama u našim društvima i zajednicama koje nameću mušku dominaciju, već i organiziranje da ih rastočimo.

Moraju postojati uspostavljeni institucionalni mehanizmi i moraju se koristiti pravni alati tako da počinitelji takvih zločina, kao što su članovi Israaine porodice, mogu biti procesuirani i kažnjeni. Žene ne mogu stajati same u ovom poduhvatu. Muškarci ne samo da moraju aktivno učestvovati, već moraju u centar staviti i pratiti žene. Na taj način možemo kolektivno odati počast Israai i svim ženama čije je živote oduzela kultura toksične muškosti i patrijarhata.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera