Ubistva djece: UN nije stavio Izrael na listu srama

Tokom rata u Gazi 2014. ubijeno je najmanje 561 djece (Reuters)

Ujedinjeni narodi su objavili “Listu srama”, na kojoj se nalaze zemlje i organizacije koje krše dječija prava, ali na tu listu nisu uvrstile Izrael, uprkos pozivima da to učine nakon što je više od 500 djece ubijeno u sukobima u Gazi.

Generalni sekretar UN-a, Ban ki-moon je odlučio da neće mijenjati sastav liste od prošle godine, ali je rekao da je ”duboko zabrinut” zbog ”užasne patnje djece zbog izraelskih vojnih operacija 2014”.

”Neprikosnoven i neprihvatljiv nivo posljedica po djecu 2014. izaziva duboku zabrinutost zbog činjenice da se Izrael ne pridržava međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je.

Dodao je da je zabilježen ”dramatičan rast” ubistava djece u Izraelu i na palestinskim teritorijama 2014.

Tokom rata u Gazi 2014. godine, koji je trajao 50 dana, poginulo je najmanje 561 djece (557 Palestinaca i četiri Izraelca), dok je 4.271 njih ranjeno (4.249 Palestinaca i 22 Izraelca).

Doživotni hendikep

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tražile su od Bana da na listu, pored Izraela, uvrsti i palestinski pokret Hamas, prenosi AFP.

Nevladina organizacija Human Rights Watch, još ranije je apelovala na Bana da se odupre pritiscima Izraela i SAD-a, koji su željeli da spriječe uvrštavanje izraelskih oružanih snaga na listu.

Izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor, pozdravio je odluku generalnog sekretara UN-a, navodeći da je “bio u pravu što se nije povinovao nalozima terorističkih organizacija i arapskih država i nije uvrstio Izrael na tu sramotnu listu, na kojoj se nalaze organizacije poput Islamske države, Al-Kaide i talibana”.

Većina povrijeđene djece su Palestinci, koji se i dalje bore sa traumama i doživotnim hendikepom, navodi UN-ova agencija za djecu, UNICEF.

Na listi se nalazi 51 grupa, među kojima su Boko Haram i Islamska država Irak i Levant, kao i oružane snage iz osam država, među kojima su Sirija, Jemen, Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan.

Izvor: Agencije