Ubijeno više pripadnika grupe Ahrar al-Sham

Ahrar al-Sham je dio koalicije sedam pobunjeničkih grupa Islamski front (Getty Images)

U samoubilačkom napadu na jednu pobunjeničku grupu u Siriji, koja je držala sastanak, poginulo je 28 njenih članova, ali za sada nije jasno da li je njen lider Hassan Aboud poginuo ili je ranjen, javlja Tanjug.

Sirijska državna televizija je javila da je lider grupe Ahrar al-Sham, koja je dio koalicije sedam pobunjeničkih grupa Islamski front, ubijen u ovom napadu, dok ostali izveštavaju da je teško ranjen.

Sastanku je prisustvovalo 50 najistaknutinijih članova Ahrar al-Shama, objavila je nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Borba za opstanak

Grupa Ahrar al-Sham se ranije borila protiv grupe Islamska država, koja je nedavno zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

Ahrar al-Sham je optužio grupu Islamska država za ubistvo jednog od njegovih lidera u februaru, poznatom kao Abu Haled al-Suri.

Ahrar al-Sham se zalaže za primjenu ultrakonzervativnog tumačenja islama, ali je sarađivao s umjerenijim pobunjeničkim grupama koje se bore za svrgavanje predsednika Sirije Bashara al-Assada.

Ta grupa je postala najistaknutiji član pobunjeničke koalicije Islamski front, ali se posljednjih mjeseci bori za opstanak, pošto su sredstva donatora presušila.

Izvor: Agencije