Ubijeno šestero demonstranata, blokirana luka na jugu Iraka

Nemiri u zemlji poremetili su relativan mir koji je uslijedio nakon poraza ISIL-a (Reuters)

Iračke snage sigurnosti ubile su u četvrtak najmanje šestero protuvladinih prosvjednika u središtu Bagdada, javlja Reuters, pozivajući se na policijske i bolničke izvore.

U sukobima policije i prosvjednika na mostu Shuhada ozlijeđeno je ili ranjeno 38 ljudi, dodaje agencija, podsjećajući da prosvjedi u Bagdadu traju već 13 dana.

Istovremeno su na jugu Iraka deseci prosvjednika palili gume i zapriječili ulaz u luku Umm Qasr, pa kamioni nisu mogli prevesti nužne namirnice i hranu iz uvoza.

Vlada ne uspijeva pronaći rješenje za najveći i najsloženiji izazov unazad nekoliko godina.

Nemiri u zemlji poremetili su relativan mir koji je uslijedio nakon poraza skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) 2017.

Prosvjednici, uglavnom nezaposleni mladi, za stanje u zemlji krive političku elitu koja vlada Irakom od svrgavanja diktatora Saddama Husseina 2003., prilikom invazije SAD-a i saveznika na tu zemlju.

Ubijeno više od 250 ljudi

U međuvremenu je ukidanje interneta, mjere koju je provela Vlada kako bi obuzdala širenje nemira, pogodilo privatni sektor, pa banke bilježe rekordne gubitke od približno 15 milijuna dolara dnevno otkad je internet prvi put blokiran početkom listopada.

Ukupni gubici privatnih banaka, mobilnih operatera, usluga prijenosa novca, turizma i ureda zrakoplovnih rezervacija prosječno iznose otprilike 40 milijuna dolara dnevno, gotovo 5,1 milijardu dolara u nešto više od mjesec.

Prosvjedi u Iraku izbili su nakon gotovo dvogodišnje relativne stabilnosti.

Unatoč bogatstvu naftom i novcu koje taj resurs donosi, mnogi žive u siromaštvu, uz ograničen pristup pitkoj vodi, električnoj energiji, zdravstvenoj skrbi i obrazovanju.

Otkad su u prvim danima listopada počeli prosvjedi u Bagdadu i južnom dijelu zemlje, pokrenuti nezadovoljstvom gospodarskom situacijom i raširenom korupcijom u zemlji, u Iraku je ubijeno više od 250 ljudi.

Izvor: Agencije